Hakan ile sanal aleme yolculuk

On parmağında on marifet olan Topuğuzoğlu Kayseri Gündem Gazetesi’nde köşe yazarlığından sondan bir önceki seçimde Kayseri’den bağımsız milletvekili aday adaylığına kadar farklı işeri birarada götürmekte.
E-Ticaret ve Sosyal Medya Uzmanı olan Hakan Topuzoğlu’nun bir becerisi de F klavye kullanımı, dereceleri bile var. İnternet Klavye şampiyonasında Türkiye 7. ve Kayseri birincisi. Aynı zamanda İnternet Kullancıları Derneği ikinci başkanlığı görevini de yürütmüş.

Hakan Bey Dizgi elemanlığı ile başladığınız iş hayatınızda kısa zamanda çeşitli ünvanlar eklemişsiniz kartvizitinize. Şu anda HT Bilişim Danışmanlık Sahibi ve Genel Koordinatörüsünüz. E-Ticaret ve Sosyal Medya Uzmanısınız. Bizde bu uzmanlıklar yeni gelişen iş alanları sanıyorum. Ne yapar bu uzmanlar tam olarak?

Globalleşen dünyada, ekonomi de kabuk değiştiriyor. Yeni ekonomi adını verdiğimiz ekonomi türüne yeni nesil kolaylıkla ayak uydururken, geleneksel ticarete alışık olan kuşak zorluk yaşamakta. Ancak, e-ticaretin getirdiği avantajları da göz ardı edemediği için bu alanda çalışmak istemektedir. Yeni ekonomiye geçişte e-ticaret uzmanına ihtiyaç duyan iş adamlarımıza sadece danışmanlık değil, yol arkadaşlığı da yapmaktayız. Şirket içi bilgi çalma, rakip firmalara bilgi taşıma gibi olumsuzluklardan da teknoloji yardımıyla nasıl kurtulabilecekleri konusunda destek olmaktayız.

E-Ticaret ve Sosyal Medyanın artık birlikte anılmaya başlamasıyla birlikte, “Sanal İtibar Yönetimi” eğitim ve danışmanlık hizmetleri de daha önemli hale gelmiştir.

İnternet üzerinden satışlar artıkça bu tip danışmanlık alanların sayısı artıyor olmalı. Nasıl gidiyor işler sizin açısından, yeterince müşteriniz var mı? Size en çok ne konuda başvurular olmakta?

Büyük kızım, bundan 5 yıl önce demişti ki, “Baba sen geleceğin işini yapıyorsun.” Geleceğin işini yapmak çok büyük bir riskti ve işe başladığımız yıllarda çok büyük sıkıntılar da yaşadık. Herkes gibi, animasyonlarla dolu internet sitesi yapmak istemiyor olmamız, güvenliğin önemi ve içeriğin gücünü anlatmaya çalışmamız, ilk başta müşteri kaybı yaşamamıza neden oldu. Ancak, özellikle son 2 yıldır çok olumlu dönüşler almaya başladık. Sadece faturaları giren muhasebeci görevinin bize uygun olmadığını, firmaya yön veren ve hesapları denetleyen Mali Müşavir önlüğünün daha uyacağını anlayan müşterilerimizin artması üzerine, müşterilerimizin bize verdiği değer de artmış oldu. Artık, bilgisayarım bozuldu bir format atsana denilecek kişiler olmadığımız anlaşıldığından olsa gerek, yönetim kurulu toplantılarına da davet edilir olduk.

Yeni başlayanlar için Bilgisayar Sözlüğü ve Pratik Matematik adlı kitaplarınız var. Matematik hayatta herşeyin başı, başarının temeli diyebiliriz. Bu kitabınız diğerlerinden farklı olarak ne sunuyor?

Bilgisayar Sözlüğü 1998 yılında yayınlanmıştı. Amacım, bilgisayarla yeni tanışan insanlara yol arkadaşı olmak, cebinde taşıyabileceği büyüklükte başvuru kitabı hazırlamaktı. O dönem için büyük bir ihtiyacı karşılayan hatta bilgisayar kurslarında da yardımcı kitap olarak verilen bir kitaptı. Ancak aradan yıllar geçmesi ve baskısının da tükenmesiyle, yeni bir sözlük hazırlığı içerisinde olduğumu belirtmek isterim. Bu sözlük çalışmamla da amacım, sözlükteki karşılıkları okurken, sözlüğe ihtiyaç duymadan, teknik bombardımandan uzak şekilde bilgisayar kullanıcılarına yardımcı olabilmek. Şu anda yayında olan, www.teknopond.com ve www.teknotek.org teknoloji portallarımızı açarken de bu düşünceyle hareket ettiğimizi belirtmek isterim.

Pratik Matematik adını verdiğim kitabımla amacım ise, Matematik dersinin korkulacak bir ders olmadığını öğrencilerimize anlatmaktı. Üniversite sınavlarına hazırlıkta, çok sayıda öğrenci arkadaşımıza yardımcı olan kitabımızın da baskısı tükenmiş durumda. Yayınevlerinden talep gelmesi durumunda, yeniden basılması mümkündür. Ancak, eğitim ve danışmanlık çalışmalarımın yoğunluğu sebebiyle, yayıncılık ile ilgili çalışmalara şu anda vakit ayırmam biraz zor gözüküyor.

Açık Gazetede bir yazınızda blog yazarak para kazanma yollarını anlattınız, çok ilgimi çekti doğrusu. Bunları gerçekten uygulayanlar var mı? Ben çok heveslendim. Henüz tavsiyelerinizi uygulayama fırsatım olmadı ama niyetim var!

Yazdıklarım ve anlattıklarım, tamamen yaşadıklarım ve gördüklerim. Şahit olduklarım. Zaten, gerçek hayatta olanları anlattığınızda, daha değerlidir çalışmalarınız. Çıkıp da bir hayali ya da olmayan bir olayı paylaşırsanız, katılımcılarda sadece masal dinlemiş olmanın rahatlığı olacaktır. Eğer, yaşadıklarınızı ve yaşanmışlıkları anlatırsanız, onlara güç vermiş olursunuz. Eğitimlerimde, seminerlerimde, yazdıklarımda da hedefim katılımcıları yüreklendirebilmek. Ortalama bir zeka seviyesine sahipken, ben bunları yapabildiysem siz neden yapamayasınız mesajını verebilmek. Zaten önemli olan da inanmak değil mi?

F klavye kullanımına değinmek istiyorum. Bu da çok isteyip yapamadığım şeylerden birisidir. Ağaç yaşken eğilir misali sonradan olmuyor, iki parmakla “Gidiyorum gündüz gece.”
Sizin şampiyonluklarınız var bu konuda. İşleri çok kolaylaştıyor olmalı!

F Klâvyenin yaygınlaşması, teknolojik, edebi, sosyal anlamda üretimin artmasına büyük önem sağlayacaktır. Bu konuyla ilgili olarak, başta Dr. İhsan Sıtkı YENER hocam olmak üzere tüm İntersteno Türk ekibi olarak çalışmalar yürütmekteyiz. Her yıl, Dünya çapında gerçekleştirilen şampiyonalarda, şampiyonluklarımız bulunmasına rağmen, gerekli ve yeterli adımlar ne yazık ki atılamamıştır. F klavye kullanmam sayesinde, katıldığım seminer ve konferanslarda, konuşulanları anında yazabildiğimi söylesem, ne denli bir katkı sağladığını ifade etmiş olurum galiba. Öte yandan, bundan 25 yıl önce dizgi operatörü olarak çalıştığım firmada, tez yazmam gerekiyordu ve saatin de geç olması sebebiyle, yorgun olmama rağmen, uyuduğum yerde yazabildiğimi söylesem şaşırtıcı gelir mi? Bilimsel klavye kullanmanın avantajlarını Amerika Birleşik Devletleri’nde bir üniversite yaptığı araştırmada fark etmiş, İngilizce olan metinlerin dahi F Klavye ile daha kolay yazılabildiğini ifade etmiştir.

Geçen yıl Haziran’daki seçimde bağımsız milletvekili adayı oldunuz. Seçilmeyince hevesiniz kırıldı mı yoksa denemeye devam edecek misiniz?

Seçimlerde aday olmamın 2 nedeni vardı.

Mesaj vermek ve gönlü milletinin ve devletin sevgisiyle atan herkesle sinerji oluşturabilmek.
Klasik siyasete karşı bir tavır, milletin kendi vekilini seçebileceğini gösterebilmek, ayrıca seçilmeden de hizmet verilebileceğini anlatmak.
Burada bir hikaye aklıma geliyor:
Hz. İbrahim’in ateşe atıldığını duyan bir küçük kuş, gagasına bir damla su alıp, geldi ve ateşi söndürmek için o bir damla suyu ateşin üzerine bıraktı.
Hz. İbrahim ona dedi ki:

“ Kuş kardeş! Kanatlarına dikkat et! Hem senin gagandaki su bu ateşi söndürmeye yetmez. Kaldı ki sonunda Yüce Rabbimin dediği olur.”
Buna karşılık, o mübarek kuş şöyle cevap verdi:

“Ben de bunun böyle olduğunu biliyorum. Fakat istedim ki, safım belli olsun.”

Biz, Nemrutların yaktıkları fitne ateşlerine odun taşıyanlardan değil; masum ve hasbi insanların kurtulması için o ateşe su taşıyanlardan olmaya bakalım!
Şu an dünyada yanan ve yakan bütün ateşlere…

Sinerji önemli. Genel başkanın, il başkanının, paranın ve gücün değil sadece milletimizin vekili olmayı hedefleyen bir adaya göstereceğiniz teveccüh ve destek, sinerji oluşmasını sağlayacak, seçimlerden sonra da elde edilen verilerle raporlar hazırlanarak, ilgili mercilere sunulacak ve genel kulda tartışılacak konulara yön verme, kanun tekliflerinin çıkması konusunda çalışmalar yapma, yazılı ve sözlü önergeleri yönlendirme çalışmaları yürütülecektir.

Aslında önümüzdeki belediye başkanlığı seçimlerinde, gerekli şartlar ve ortam hazır olursa, ilçe belediye başkan adaylığı veya meclis üyeliği adaylığını düşünmekteyim. Bir muhtar olarak da mahalleme çok büyük katkılar sağlayabileceğim inancındayım.

Tabii ki, benim inancım şu yönde. “Görev talep edilmez, verilir.”

Bir de Türk İnternet Birliği Girişimi var. Böyle bir oluşumdan benim haberim yoktu .
Ama internette geldiğimiz nokta böyle bir derneği de beraberinde getirdi galiba.
Neler yapar bu dernek?

Beyin Kulübü ile başlayan, Umutsuzluğa Son, Fransaya Protesto vb. faaliyetlere imza atan,
Türkiye’nin ilk medya ile barışık elektronik grubu, Türkçeye Davet Kampanyası’nın ardından
kabına sığmayarak, çalışmalarını yurt çapına yayan İnternette Türkçe kısaltmaların yerleştirilmesinde
çalışmaları bulunan Türk İnternet Birliği Girişimi, devlet kurumları ve özel kurumlar için
projeler üretmekte, çalışmalarını hızla devam ettirmektedir.

Beyin Kulübü Döneminde

1. Virüs uyarılarına yönelik basın bültenleri yayınlayarak, bilgisayar kullanıcılarının sorun yaşamalarının önüne geçtik 2. İnsanları kandıran reklamlara karşı uyararak, internet kullanıcılarının zarar görmesinin önüne geçtik.

3. Fransaya PRotesto kampanyası düzenleyerek, uluslararası platformda Türk insanının tepkisini ortaya koyduk.Uluslararası sitelerde bu çalışmamız yer aldı.
4. Medyada yer alan moral bozucu haberlerin yasaklanması amacıyla Umutsuzluğa Son Kampanyası düzenleyerek, “Umut” kelimesinin kalplerde yeşermesi hedefimizi ortaya koyduk. Bu kampanya benim için “umut oldu”, bu kampanya sayesinde saygıdeğer hocam Birsen ALTINER ve Açık Gazete ile tanıştım.
5. Ankara’da toplantı yaparak, güç birliğinin ortaya çıkmasını sağladık.

6. Microsoft Encarta sitesinde yer alan Türkiye hakkıda yanlış bililere ilişkin tepkimizi ortaya koyarak, bu yanlışlığın düzeltilmesini sağladık. Basında “Microsoft Dize Geldi” başlığı ile verilen bu haber, devletimizin de ilgisini çekti. Bu konuda Ankara Emniyet Müdürlüğü Bilgi İşlem Birimine de yardımcı olmaya çalıştık. Hatasını düzelten Microsoft yetkililerine teşekkür ettik.

7. Türkçeye Davet adıyla kampanya başlattık, Hotmail, Yahoo ve Altavista gibi şirketlere Türkçe dil desteği vermeleri konusunda öneride bulunduk.

Türk İnternet Birliği Girişimi Döneminde
1. Türkiye’deki internet kullanıcıları, web tasarımcılar, programcılar, web programcılarını biraraya getirerek, yeni projelere imza atmak üzere online toplantılar düzenledik.
2. Hi, bye, how r u gibi kısaltmalar yerine aso=acaba sen orada mısın, gü=görüşmek üzere,
nvny=ne var ne yok şeklinde kısaltmalar bulduk. Bu kısaltmaların kullanımını yaygınlaştırmak için çalışmalar gerçekleştirdik.
3. Henüz telefonla randevu sistemi yokken, SSK için proje sunduk.
4. Türk İnternet Hakları Beyannamesini yazdık.
5. Bir Yaşam Tarzı Olarak Bilgisayar felsefesini ortaya koyduk .
İnternet Kullanıcıları Derneği’nde gerçekleştirdiğimiz bilinçlendirme çalışmalarını, biraz daha geliştirerek, Türkiye çapında hizmet verir hale getirmek istiyoruz. Bu amaçla yeni bir dernek, hatta vakıf kurma düşüncemiz var. Bu düşüncemiz de gerçekleştiğinde ilk olarak Açık Gazete ile paylaşmaktan mutluluk duyacağım.

http://www.turkinterent.org adresini ziyaret etmenizi rica ederim.

İnternet kullanıcıları ve internetten alışveriş yapanlara tavsiyeleriniz neler? Korkmadan alışveriş yapıp, e-ticarete başlayabilir miyiz?

Mutlaka sanal kart kullansınlar ve 3D Secure olmayan siteleri tercih etmesinler. Alışveriş yapmadan önce telefonla veya e-posta ile firmaya ulaşmaya çalışsınlar ki, sitenin gerçekliği konusunda şüpheleri olmasın. Devletimizin de kısa süre içerisinde, “Güvenilir Site” uygulamasını başlatmasını ümit ettiğimizi söylemek isterim.

Sosyal medya artık dünyada çok popüler, hayatımızın bir parçası oldu. Endonezya’da akıllı telefonu olmayan yok , dünyada en çok tweet atan ülke. Yine 240 milyonluk nüfusun üçte biri facebook kullanıcısı. Habire yeni cep telefonu uygulamaları piyasaya sürülüyor. Türkiye de kahve falı uygulaması bile var. Bu durum sizin işinizin cazibesini artıyor olmalı.
Buna hevesli gençler nereden başlamalı?

Sosyal Mühendislik çok büyük önem taşımaktadır. Bu yüzden, bu işe başlayacak arkadaşlarımız sadece teknik yönünü değil, sosyal yönünü de geliştirmelidir. Bolca okumalı ve insanlarla iletişim halinde olmalı. Eğer bunları yapmazlarsa, sosyal medyayı asosyal medya haline dönüştürmüş olurlar ki, bu da masa başı gazetecilikten farklı bir durum olmayacaktır. Artık masa başı gazetecilik yok, vatandaş gazeteciliği vardır. Kaliteli içerik oluşturabilenler, internette daha güçlü hale gelecektir.

Teşekkür ederiz.

Ben teşekkür ederim.

738240cookie-checkHakan ile sanal aleme yolculuk

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.