Hakimler siyasi müdahaleye karşı grevde

Yerel saatle 10.00-13.00 arasında yapılan greve katılımın yüzde 80 civarında olduğu ve çok sayıda duruşma ve kararın ertelendiği bildirildi. Adalet Bakanlığı, grev sırasında personelin en az yüzde 30’unun hizmet vermesini şart koşmuştu.

Hakimler ve yardımcı personelin grev sebebini, bir hakim ve yardımcı personel hakkında Adalet Genel Konseyi (CPGJ) tarafından verilen cezanın, baskılar üzerine arttırılması tartışmaları oluşturuyor.

13 ocakta güneydeki Huelva kentinde kaybolan 5 yaşındaki Mari Luz adlı kız çocuğunun cesedi, 54 gün sonra cinsel tacize uğramış şekilde bir nehir yatağında bulunmuştu. Küçük kızın katilinin çocuklara cinsel taciz nedeniyle hapis cezasına çarptırılmış ancak adli gecikmeden dolayı hapse atılmamış bir sapık olduğu ortaya çıkınca, bu davaya bakan hakim Rafael Tirado’ya CPGJ tarafından 1500 avro para cezası verilmişti.

Ancak 1500 avroluk para cezasına toplumsal ve siyasi baskılar artınca, savcılık karara itiraz etti ve Tirado hakkında en az 3 yıl görevden uzaklaştırma cezası verilmesini istedi. Bu arada Adalet Bakanı Mariano Fernandez Bermejo ve Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Maria Teresa Fernandez De La Vega, hakim Tirado’nun cezasının artırılmasından yana olduklarını belirttiler. Tirado hakkındaki nihai karar ise henüz verilmedi.

Bu arada aynı davada görev yapan Sevilla 1. ceza mahkemesi yardımcı adli personeli Jana Galvez’e ise CPGJ, 2 yıl görevden uzaklaştırma cezası verdi.

Hakimler ve yardımcı adli personel, siyasi baskı olduğunu savunup, meslektaşlarına destek için grev yaptı.

1180620cookie-checkHakimler siyasi müdahaleye karşı grevde

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.