‘Hakkari’de Yeni Bir Susurluk Var’

“Şu anda Şemdinli’de büyük bir gerginlik var. Şemdinli girişine kadar 3 noktada askeri güçler bütün araçları didik arıyor. Girişteki polis noktası yakıldı. Şemdinli halkı girişi elektrik direkleriyle barikat kurarak kapattı. Yüksekova’da da bir miting yapılıyor. Şemdinli çarşısı ana baba günü. Her an her şey olabilir.”


1 Eylül’den bu yana, 15’ten fazla bombalama olayının yaşandığı Hakkari’deki gazeteci Senar Yıldız, dün (9 Kasım) Şemdinli ilçesinde gerçekleşen bombalama olayının ardından bu sabah yaşananları bianet’e böyle anlatıyor.


Yıldız, polisin olay yerinden aldığı zanlıların sayısı üçken, gözaltına alınan yalnızca bir kişinin alındığının açıklanmasının Şemdinli’de yeni bir gerginliğe neden olduğunu söylüyor: “Eylemler, ‘diğer iki kişiye ne oldu’ diye yapılıyor.”


“İKİNCİ SUSURLUK”


Yıldız, Şemdinli Merkez Çarşısı’ndaki Özipek Pasajı’na el bombası atılmasının ardından ortaya çıkanların yeni bir Susurluk vakası olarak değerlendirildiğini söylüyor. Görgü tanıklarına göre, bombalamanın hemen ardından, çarşıdan çıkamadan yakalanan arabadan çıkan bir harita hedef noktalarıyla dolu:


“Görgü tanıklarına göre, arabadan üzerinde daha önce Hakkari’de gerçekleşen, aynı zamanda planlandığı sanılan diğer bombalamaların da işaretli olduğu bir harita çıktı. Hedefler arasında Şemdinli Belediye Başkanı Hurşit Tekin’in de adı var.”


Yıldız, arabadan üç adet kalaşnikof, el bombası ve askeri çelik yeleklerin de çıktığını söylüyor ve görüştüğü Şemdinlilerin sözlerini aktarıyor:


“Bizi ve devleti, askeri karşı karşıya getirmek isteyenler var. Bu derin devlet! Bu oyuna gelmeyeceğiz. Bu araç ikinci bir Susurluk. Üstüne gidilirse, bu araçla birlikte karanlıklar ortaya çıkarılır.”


Bu sabah Şemdinli’de toplanan kalabalığı sakinleştirmek için bir konuşma yapan Yüksekova Belediye Başkanı Mehmet Salih Yıldız da “Burada, Yüksekova çetesi ve Susurluk benzeri bir olay var. Çözüyoruz, ancak sizin sakin olmanız lazım. İşyerlerini taşlamayın” dedi.


Savcının keşfi sırasında ateş açıldı


Gazeteci Yıldız, dün yaşananları şöyle anlattı:


* Şemdinli Merkez Çarşısı’ndaki Özipek Pasajı’nda, yaklaşık bir ay önce açılan ve sol içerikli kitaplar satan Umut Kitabevi bombalandı. Görgü tanıklarına göre, kahverengi montlu, sarı saçlı bir erkek, el bombasını camdan atmış. Bombayı görenler kendilerini camdan atmışlar.


* Patlama sırasında pasajdaki Mehmet Zahir Korkmaz öldü.


* Bombacının bindiği öne sürülen araç, çarşıdan çıkmadan yakalandı. Görgü tanıkları, içindeki 3 kişinin güvenlik kuvvetleri mensubu olduğunu söylüyor. Çarşıdaki siviller bu kişileri dövüyor, linç girişiminde bulunuyor.


* Görgü tanıklarına göre, emniyet müdürü panzerle olay yerine geliyor ve “bunlar bizimkiler” diyerek üç kişiyi alıyor.


* Halk emniyet müdürlüğüne ve hükümet konağına yürüyor. Polis ateş açıyor.


* Saat 16:00’da, savcı olay yerinde keşfe geliyor. Arabada 3 kalaşnikof, el bombası, askeri çelik yelek ve üzerinde hedef noktaların olduğu düşünülen harita bulunuyor. Savcının incelemesi sırasında kalabalığı yaran bir araçtan ateş açılıyor. Bu arada 5 kişi yaralandı. Yaralılardan Ali Yılmaz hastaneye götürülürken yolda öldü.


* Bir uzman çavuşa ait olduğu düşünülen bu araç yakıldı.


* Bu sırada CHP Hakkari milletvekili Esat Canan, Belediye Başkanı Metin Tekke, Şemdinli Belediye Başkanı Hurşit Tekin, Yüksekova Belediye Başkanı Mehmet Salih Yıldız yaptıkları Türkçe ve Kürtçe konuşmalarla halkı sakinleştirmeye çalıştılar.


Yıldız: İşsizlik ve eğitimsizlik her şeye zemin yaratıyor


Senar Yıldız, “Bölgede başıboşluk var. Bu boşluktan yararlanmak isteyen güçler var. İstedikleri gibi at koşturuyorlar. Ortamın gergin olması işlerine yarıyor” diyor.


“Hakkari’de her türlü oyun tezgahlanıyor” diyen Yıldız, bölgedeki işsizliğe ve eğitimsizliğe dikkat çekiyor:


“Devlet fazla önem vermiyor. Oysa işsizlik had safhada. İşsizlik ve eğitimsizliğin olduğu bu yerde, vaatlerle her şey yaptırılabilir. Yoksulluk ve eğitimsizlik her şeye zemin hazırlıyor. Devlet el uzatırsa, buradaki tezgahı yok eder.” (TK/EK)

1026190cookie-check‘Hakkari’de Yeni Bir Susurluk Var’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.