‘Hakları gaspetmemeye dikkat!’

UAF, İngiltere’de gerçekleşen terör saldırısının ardından yaşanan sürece dikkat çekti ve ülkeyi insan haklarına daha saygılı olmaya çağırdı.


BM’in işkence raportörü Manfred Nowak da demokratik devletlerin insan hakları yasalarına uygun davranmaya özen göstermesi gerektiğini, aksi takdirde, hukukun üstünlüğü ilkesini baltamak isteyen teröristlerin ekmeğine yağ sürmüş olacaklarını belirtti.


İMAMA HAKSIZLIK MI YAPILDI?


Blair hükümeti, 20 yıldır İngiltere’de yaşayan Müslüman dinadamı Ömer Bekri Muhammed’in geçen hafta Lübnan’a gidişi ardından ülkeye geri dönemeyeceğini ilan etti. Bekri Muhammed  ”Eğer Müslümanların bombalı eylem planladığını biliyor olsaydım bile polise ihbarda bulunmazdım” diyerek saldırganları övdüğü için vatan hainliği ile suçlanacağı basında yer almıştı.


İnsan hakları savunucuları ise 2’nci Dünya Savaşı’ndan bu yana kullanılmayan bu kavramın tekrar gündeme getirilmesinden rahatsız olduklarını ve imamın düşünce suçlusu ilan edilerek temel hak ve özgürlüklerinin kısıtlandığını savundular. Öte yandan imamın bir arkadaşı İngiltere basınına yaptığı bir açıklamada Bekri Muhammed’İn kaçmadığı ve tam tersine biletinin gidiş-gelişli olduğunu belirtti. Sözcü, İmam’ın yargılanmadan infaz edilmesinin hukuka aykırı olduğunu belirterek, her hangi bir suç işlemediğini, işlese bile bunu hükümetin değil mahkemelerin yargılayabileceğini belirtti.


Ömer Bekri Muhammed, kaçtığı söylendiği Lübnan’da tutuklanmış fakar serbest bırakılmıştı. 1980’lerden bu yana İngiltere’de süresiz kalış izni olan Ömer Bekri Muhammed ülkeye siyasi mülteci olarak gelmişti. Bekri Muhammed’in hem Suriye hem de Lübnan vatandaşlığı bulunduğu düşünülüyor.
 
 

783090cookie-check‘Hakları gaspetmemeye dikkat!’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.