Halep’te ateşkes sağlandı

İnsani dramın gün geçtikçe arttığı Halep’te Türkiye’nin arabulucuğuyla taraflar arasında ateşkes sağlandı. Halep’te bulunan siviller ve muhalifler, Özgür Suriye Ordusu kontrolündeki İdlib’e tahliye edilecek.

Rejim güçlerinin kontrolü sağladığı ve her geçen gün artan bir insani dramın yaşandığı Halep’te Türkiye’nin çabalarıyla ateşkes sağlandı.

Türkiye, ateşkes görüşmelerinde arabuluculuk görevini üstlendi.

NTV’ye bilgi veren Türk yetkililer tahliye için tüm hazırlıkların tamamlandığını ve sahadaki ortamın hazır olmasının beklendiğini vurguladı.

Tahliyelerin başlaması için herhangi bir saatin belirlenmediğinin de altını çizen Türk yetkililer, tahliyelerin her an başlayabileceğini belirtti.

DIŞİŞLERİ’NDEN AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Hüseyin Müftüoğlu, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Doğu Halep’teki muhaliflerle sahadaki Rus askeri unsurları arasında yapılan temaslar neticesinde şehirde ateşkes sağlandığını teyit ettiklerini ve ilk etapta sivillerin, ardından da muhalif grupların İdlib istikametinde şehri tahliyeleri konusunda bir mutabakat söz konusu olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

“Ülkemiz haftalardır insani koridorun hayata geçirilmesi yönünde çaba sarf etmekteydi. Bu çabalarımız son günlerde artarak sürdürülmüştü. Bugün ateşkesin sağlanması yönünde bir adım atılmış olması sevindirici olmakla birlikte kırılgan bir ortamın bulunduğunu her zaman göz önünde bulundurmakta ve temkinli davranmakta yarar bulunmaktadır. Mutabakatın işleyişi yakından takip edilecektir.”

TAHLİYELER İDLİB YÖNÜNDE OLACAK

Halep’in doğusundaki sivilleri güvenli şekilde tahliye edecek otobüsler bölgeye ulaştı. Siviller ve muhalifler İdlib yönünde tahliye edilecek.

Tahliye sürecinin ayrıntıları ve insani yardımlar konusu çarbama günü Türk ve Rus yetkililer arasında yapılacak toplantı da da masaya yatıralacak.

Türkiye Halep’ten tahliyesi sağlanacak sivilere yönelik insani çalışmalarına başladı.

Twitter üzerinden açıklama yapan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye’nin Halep’ten kaçan 80 bin mülteci için çadır kent kuracağını söyledi.

ÇAVUŞOĞLU, LAVROV İLE GÖRÜŞTÜ

Öte yandan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun Rus mevkidaşı Lavrov ile telefonda görüştüğü öğrenildi.

Görüşmede ayrıca ağırlıklı olarak Halep başta olmak üzere Suriye’deki güncel gelişmeler ele alındı ve Çavuşoğlu, bu kapsamda Suriye rejiminin Halep’teki yoğun saldırılarına dikkati çekerek sivil halkın tahliyesi konusunun önemine vurgu yaptı.

BM GENEL SEKRETERİ: TÜRKİYE VE RUSYA’NIN ÇABALARINI DESTEKLİYORUZ

BM Genel Sekreteri Ban, “Halep’te tahliye için Türkiye ve Rusya arabuluculuğunda tarafların müzakerelerinin sürdüğünü anlıyoruz. Biz bu çabaları destekliyoruz. BM, bunun uygulanmasına ve gözetlenmesine hazırdır. Tüm taraflara, sivillere güvenli koridor açma ve teslim olan ve yakalananlara insani bir şekilde davranma yükümlülüğü olduğunu hatırlatıyoruz” açıklamasında bulundu.

2038500cookie-checkHalep’te ateşkes sağlandı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.