Halep’te tahliyeler durdu

Suriye’nin Halep kentinde tahliye konusu her geçen dakika güncelleniyor ve tablo değişiyor. İnsani koridor İdlib’e doğru açılmıştı. Ancak koridor bir türlü açık kalamıyor, konvoy ilerleyemiyor. Çünkü Şam rejimi yanlıları konvoyu durdurdu ve 800 kişiyi rehin aldılar. Anadolu Ajansı aralarından 14 kişinin açılan ateşle öldüğünü ve kalanların da Halep’e geri gönderildiğini duyurdu.

Halep’ten tahliye operasyonu ikinci gününde yine sekteye uğradı. Halep’in doğusundan harekete geçen konvoy, bir kez daha hedefteydi.

Konvoy, Suriye ordusunun kontrolündeki bölgeden geçerken durduruldu. Şam rejimi yanlısı gruplar, ateş açtığı konvoydan 800 kişiyi rehin aldı. Silahlı grup, muhaliflerin kontrolündeki Fua ve Kefraya köylerinde yaşayanların tahliyesini talep etti.

Konvoydakiler yaklaşık 5,5 saat sonra serbest bırakıldı. Konvoya açılan ateş sonucu yaşamını yitiren siviller oldu. Serbest bırakılan rehineler otobüslerle Doğu Halep’e döndü.

Rehine krizinden önceyse, Doğu Halep’te tahliye otobüslerinin bulunduğu noktada patlamaların gerçekleştiği yönünde haberler geldi. Bunun üzerine Suriyeli yetkililer tahliye operasyonun askıya alındığını açıkladı.

Açıklamada, ihlaller gerekçe gösterildi. İdlib’e gitmek isteyen muhaliflerin esir tuttukları insanları ve silahlarını da götürmeye çalıştığı iddia edildi.

Tahliye operasyonuna ilişkin bir açıklama da Rusya’dan geldi. Rusya Savunma Bakanlığı, yaklaşık 24 saat süren tahliye işleminin tamamlandığını açıkladı.

Rusya, aralarında 337 yaralının bulunduğu 9 bin 500 kişinin Halep’ten çıkarıldığını duyurdu. Açıklamada Halep’teki tüm kadın ve çocukların bölgeden ayrıldığı savunuldu. Ancak Suriyeli muhalifler tahliyelerin tamamlanmadığını vurguluyor.

Ayrıca, Suriye ordusunun Halep’in doğusunda tamamen kontrolü sağladığı aktarıldı. Tahliye operasyonunun durması üzerine, Dünya Sağlık Örgütü yardım görevlilerini bölgeden çekme kararı aldı.

Örgüt, rejim güçlerinin, operasyonu “Sebep belirtilmeden” askıya aldığını vurguladı. Halep’te hala tahliye edilmeyi bekleyen birçok kişi olduğunu belirtti.

2040050cookie-checkHalep’te tahliyeler durdu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.