Haliç’e Boğaz suyu verildi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kağıthane’de düzenlenen İstanbul Boğazı’ndan Haliç’e su verilmesi törenine katıldı.

Başbakan Erdoğan, şunları söyledi:

”Şahsım Kasımpaşa’da doğmuş bir İstanbullu olarak, Kasımpaşa’dan Fener’e, Kasımpaşa’dan Balat’a hangi tablo içerisinde geçtiğimizi çok iyi bilirim. Adacıklar… Kokudan geçilmeyen bir Haliç. Sandallarla Haliç’teki vapurlarla karşıdan karşıya geçerdik. Bugünleri görmenin de hayalini hep taşırdık.

Sarıyer’deki Çayırbaşı sahilinden aldığımız deniz suyunu, 4 bin 990 metre uzunluğunda bir tünelle Ayazağa’ya getiriyor, oradan Kağıthane Deresi vasıtasıyla Haliç’e bırakıyoruz. Bu sistemle, bilhassa yağışın olmadığı dönemlerde Haliç’e günde 260 bin metreküp deniz suyu akıtacağız. Bu su akıtılmazsa aynı duruma düşeriz. Sürekli bir sirkülasyon olacak ve yeniden bir kirlenmeye müsaade etmeyeceğiz. Haliç’te şu anda 48 çeşit balık var. Yeni su sirkülasyonuyla bu sayı artarak devam edecek.

Haliç’e su getirmemizi sağlayan projenin maliyeti 44 milyon lira. Proje paketinin şu ana kadar maliyeti 758 milyon doları buluyor. İstanbul’un bu en güzel bölgesini kurtarmakla, şehre kattığımız değerin karşılığını hesaplayabilmenin ise mümkün olmadığına inanıyorum.

Feshane, sular altındaydı. Türkiye’nin o büyük patronları Feshane’yi su baskınından kurtaramadı. ‘Ne harcadın buraya?’ ‘Şu kadar.’ Al paranı dedik, verdik parasını Feshane’yi biz aldık, yeniden bugünkü haline getirdik.

Kasımpaşa-Hasköy tüneli bittiği anda benim vatandaşım buradan aracıyla gittiğinde sahil boyu duble yoldan gidecek, tünelden de aynı şekilde gidip gelecek. Bu bir azmin işaretedir. Aynı zamanda orada kültür merkezlerini görecek, alışverişi görecek, orada oteller, mabetler olacak. Her şeyiyle o sahil bu yanıyla da çok güzel bir hale gelecek

Rami Kışlası’nı inşallah Türkiye’nin bir numaralı kültür merkezi yapacağız. En büyük kütüphanemizi orada kuracağız. Milyonlarca cilt kitap orada olacak. Orada mücellithaneler olacak, hattatlar yetişecek, müzehibbeler yetiştirilecek. Böyle bir imkanı da Rami Kışlası içerisinde gerçekleştireceğiz.

Feshane, sular altındaydı. Türkiye’nin o büyük patronları Feshane’yi su baskınından kurtaramadı. ‘Ne harcadın buraya?’ ‘Şu kadar.’ Al paranı dedik, verdik parasını Feshane’yi biz aldık, yeniden bugünkü haline getirdik.

Kasımpaşa-Hasköy tüneli bittiği anda benim vatandaşım buradan aracıyla gittiğinde sahil boyu duble yoldan gidecek, tünelden de aynı şekilde gidip gelecek. Bu bir azmin işaretedir. Aynı zamanda orada kültür merkezlerini görecek, alışverişi görecek, orada oteller, mabetler olacak. Herşeyiyle o sahil bu yanıyla da çok güzel bir hale gelecek

Maalesef öyle bir muhalefetle karşı karşıyayız ki; ‘Büyükşehir nedir ‘ diye sorun, inanın anlatamazlar, tanımlayamazlar. Çünkü bunların dünyasında, büyükşehir tanımı diye bir şey yok. İdeolojinin deli gömleği bir kenara konsa, bunlar aslında bir dönemden fazla belediyecilik yapamazlar. Ama ideoloji bazı yerlerde ne yazık ki onların orada kalmasına fırsat veriyor.

Şu anda bu il özel idareleri Başbakana, İçişleri Bakanlığı’na bağlı değil mi? Bize bağlı. Biz niye o zaman büyükşehir belediyelerini kurmak istiyoruz. Demek ki bundan netice alamadığımız için diyoruz ki yılların tecrübesi var. İstanbul gibi yerde belediye başkanlığı yaptık. Bizden sonra mülki sınırların büyükşehir belediyesine ait olduğu bir dönemi yaşadık. Nerede İstanbul ve Kocaeli’nde. Orada da aldığımız neticeyi görüyoruz.’

Ne diyor muhalefet, ‘Siz federal bir yapıya geçmek istiyorsunuz’. Allah aşkına bunlar AK Partili belediyeler mi. Bunların içinde CHP’li olanları da var, daha başka partide olanı da var. Bizim derdimiz, bu ülkeyi daha güzel hale nasıl getireceğiz. Yani nazım imar planı diyorsun. 100 bin, 50 bin, 25 bin, 5 binlik planlar… Bir belde belediyesi 5 binlik plan yapabilir mi Kaç tane mimar, mühendis var elinde Yapamadığı için de orada başarıyı bulmak mümkün değil. Oralardaki yapılanmalara bakıyorsunuz, şehrin bütün güzelliğini ortadan kaldırıyor. Büyük düşünmeye mecburuz. Küçük düşünenlerle bu işi yapamayız.

Sayın Kılıçdaroğlu, Sayın Bahçeli siz tabi bu işlerle pek haşır neşir olmadınız. Şu İstanbul’da biz büyükşehir belediye başkanlığı yaptık. Bu hizmetin nasıl götürüleceğini biliriz. Bu yeni yasayla oradaki köyler ne olacak, o ilçe belediyesinin mahallesi konumuna gelecek. Dolayısıyla o ilçe belediyesi, kendisine ait olan görevleri, o mahalleye hizmet vererek yapacak. Eğer siz kendinize güvenemiyorsanız çıkıp açıkça söyleyin, ‘Biz yapamayız’ deyin. Biz yaparız.”

Büyükşehir belediye meclisi, il genel meclisinin yaptığı bütün işleri kendisi üstlenecek. Bunun yanında valiliklere farklı işlevler getiriyoruz. Bu ili yöneten idarelerin içinden kalifikasyonu yüksek elemanları bizzat valilerimiz kendileri belirmek suretiyle göreve alacak ve bütün icracı bakanlıkların o ildeki hizmetlerini, ihalelerini valilikler o ekipleriyle beraber takip etme imkanı bulacak. Büyükşehirlere daha önce yüzde 5 olan vergi payını, yüzde 6’ya çıkarmak suretiyle ayrıca bir desteği de getirmiş oluyoruz ki biraz daha güçlenmiş olsunlar ve hizmeti biraz daha farklı bir şekilde sürdürsünler.

Sayın Kılıçdaroğlu Muğla Belediyesi ne demektir? Fethiye, Bodrum, Datça Muğla Belediyesi’ne bağlı mıdır değil midir Korkarım ki; ‘Bağlıdır’ der. Çünkü bilmez. Hal bu ki Muğla Belediyesi, Muğla merkez ilçe belediyesidir, il belediyesi değildir aslında. Ama ne Adı Muğla. Rize Belediyesi…Rize il değil, Rize merkez ilçe belediyesi. Yani Çayeli Belediyesi neyse, Rize Belediyesi de odur. Bodrum Belediyesi neyse, Muğla belediyesi odur. Ama bunu anlamaktan maalesef yoksun. Şimdi biz Muğla’yı ne yapıyoruz, büyükşehir yapıyoruz. O zaman Muğla, gerçek Muğla Belediyesi olacak. Bodrum, Fethiye ve Datça’nın alt yapısıyla ilgilenme sorumluluğunu taşıyacak.”

Başbakan Erdoğan, konuşmasının ardından butona basarak İstanbul Boğazı’ndan Haliç’e su aktarımını başlattı.

Törene, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) üyesi Abdulkadir Aksu, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, AK Parti İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşcu, milletvekilleri ve belediye başkanları da katıldı.

Tören alanında bazı vatandaşlarla sohbet eden Başbakan Erdoğan, daha sonra inşaatı tamamlanmak üzere olan Başbakanlık Milli Arşiv binasını gezdi.

1076500cookie-checkHaliç’e Boğaz suyu verildi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.