Haliç’te gizli kapaklı ihale

Park ve müze olması beklenen Haliç Tersanesi için ihaleye çıkılıyor. Proje kapsamında bölgede cami ve AVM yapılması planlanıyor.

Fatih Sultan Mehmet tarafından 1455 yılında yaptırılan Haliç Tersanesi’nin de içinde yer aldığı Haliç Yat Limanı ve Kompleksi Projesi’ne yapılacak başvurular için bugün süre doluyor. 10 Temmuz’da ihaleye çıkarılması beklenen proje için ne Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’ndan ne de Özelleştirme İdaresi tarafından herhangi bir ihale ilanı yayınlandı. Cumhurbaşkanlığı’nın himayesinde kamuoyundan gizli kapaklı bir şekilde ihaleye çıkacak olan projenin Galataport ve 3’üncü havalimanı ihalelerinde olduğu gibi yine yandaş bir firmaya ihale edilebileceği belirtiliyor.

Gül’ün himayesinde

3 yıl önce Denizcilik Müsteşarlığı ve Profesör İdris Bostan’ın müze ve park olacak diye duyurduğu söz konusu proje, gelinen noktada, tamamen şekil değiştirmiş durumda. Proje, tarihi Aynalıkavak Kasrı, Taşkızak Tersanesi ve Divanhane binasının da bulunduğu 25 dönümlük alanda yükselecek.
Haliç Tersanesi’nin dünyanın en eski ve özgün tersanelerinden biri olduğunu anlatan Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhcu, projenin birkaç yıl önce Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün himayesi ile başlatıldığını açıkladı. Projenin bu haliyle bölgedeki tüm tarihi ve kültürel varlığı yok saydığını aktaran Muhcu, “Belli ki birileri Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü eksik bilgilendirmiş. İhale Cumhurbaşkanı’nın himayesi ile kamuoyundan gizli kapaklı bir şekilde yapılıyor” dedi.

Gezi Parkı için planlanan Topçu Kışlası projesine karşı kamuoyunda oluşan hassasiyeti vurgulayan Muhcu, “İhaleye katılacak firmaları, projeyi Gezi Parkı hassasiyeti kapsamında değerlendirmeleri konusunda uyarıyoruz. Yine yandaş firmaların içinde olduğu bir takım kuruluşlara organizasyonlara kapalı kapılar ardından ihalelerle peşkeş çekilecek” diye konuştu.

İŞTE İHALEYE TEKLİF VEREN FİRMALAR

Tersane, Osmanlı’nın Bizans’tan farkı

TARİHÇİ İlber Ortaylı da geçtiğimiz hafta sonu köşe yazısında projeye olan itirazını dile getirdi. Yazısında bundan 3.5 yıl önce Denizcilik Müsteşarlığı ve Profesör İdris Bostan’ın projeyi müze olarak açıkladığını hatırlatan Ortaylı’nın görüşleri şöyle:”Hepimiz gibi bu dünyadan gelip geçecek insanlar, Türk Milletinin dedelerinin yarattığı ve torunlarına ait eserlere karşı daha saygılı olmalılar. Osmanlı ile Bizans’ın bariz bir farkı nedir diye sorsanız, Haliç ve imparatorluğun diğer yerlerindeki tersaneler diyebiliriz. Kuşatma sırasındaki gemicilik problemlerinden olacak ki, genç hükümdar II. Mehmed’in fetihten sonraki ilk işi büyük bir tersane yaptırmak oldu.

HALİÇ projesi 49 yıllığına yap işlet devret modeli ile yapılacak. 2 yat limanı, 5 yıldızlı iki otel, dükkanlar, restoranlar, kongre ve kültür merkezleri, sinema ve eğlence tesisleri yer alacak. 1000 kişilik bir camisi ve otoparkı olacak. Bugün mesai bitimine kadar yapılacak başvuruların ardından ihale,10 Temmuz’da kapalı zarf usulü ile yapılacak. (SAYİME BAŞÇI / SÖZCÜ)

1387880cookie-checkHaliç’te gizli kapaklı ihale

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.