Halk müziğinin efsane kemanecisi ölüm döşeğinde!

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Her geçen gün eriyen Mehmet Nazlı’yı tedavi edilmezse göz göre göre kaybedeceğiz…
 
Bitmeyen enerjisiyle Anadolu Abdallarının müzik geleneğini sürdüren 72 yaşındaki Antalya-Serikli kemane sanatçısı Mehmet Nazlı, yakalandığı bronşit hastalığı yüzünden haftalardır ölüm döşeğinde yatıyor. İki aydır her geçen gün eriyen ve kemanesini eline alamayacak hale gelen Nazlı’nın yakınları acilen tedavisinin yapılabilmesi için yetkililerden ve kamuoyundan destek bekliyor. Antalya’da geleneksel halk müziğinin yaşayan efsanelerinden biri olarak bilinen Mehmet Nazlı, Müzik Öğretmeni ve halk müziği araştırmacısı Emre Dayıoğlu’nun öncülüğünde gerçekleşen etkinliklerde dinleyicilere unutulmaz konserler vermişti.
 
HASTALIKLA BOĞUŞAN EFSANE GÜNDEN GÜNE ERİYOR
Antalya’nın Serik ilçesinde yaşayan ve geleneksel halk müziğinin efsane isimlerinden biri olan 72 yaşındaki kemane sanatçısı Mehmet Nazlı, yakalandığı bronşit hastalığı yüzünden haftalardır ölüm döşeğinde yatıyor. Nazlı’nın durumuyla ilgili bilgi veren kızı Nilüfer Akkara, “Babam yazın yaylaya gitmişti. Orada üşütmüş. Ardından da bronşite dönüştü.  Tedavisi için doktora götürdük ancak hiçbir iyileşme olmadı. Bir de guatr hastalığı çıktı, yemek yiyemiyor, günden güne eriyor babam. Ne güzel kemane çalıp dururdu, gözümüzün önünde kurudu gitti babam” diye konuştu.
‘ACİLEN TEDAVİ EDİLMELİ, YOKSA BABAMI KAYBEDECEĞİZ’
Düğün ve çeşitli etkinliklerde kemane çalarak yaşamını kazanan Mehmet Nazlı’nın başka bir kazancının olmadığını ve oldukça zor durumda bulunduğunu dile getiren Akkara,  “Acilen tedavi altına alınmazsa gözümüzün önünde babamı kaybedeceğiz. Bu konuda yetkililerin ve kamuoyunun desteğini bekliyoruz. Babamın bir an önce tedavi edilmesini ve sağlığına kavuşmasını istiyoruz” dedi.
KEMANEYİ ELİNE ALINCA DEVLEŞEN ADAM
Zor durumdaki sanatçıya destek olan Müzik Öğretmeni Emre Dayıoğlu ile sağlıklı günlerinde sohbet eden Mehmet Nazlı, kemaneyi eline aldığında adeta devleşiyordu: https://www.youtube.com/watch?v=MqvwvoGCu9o  
Bitmeyen enerjisiyle kemanesine can veren Mehmet Nazlı, Antalya’da geleneksel halk müziği tutkunlarının ilgiyle takip ettiği efsane isimlerden biriydi. Emre Dayıoğlu arşivinde bulunan Mehmet Nazlı videolarını izlemek için:
2019760cookie-checkHalk müziğinin efsane kemanecisi ölüm döşeğinde!
Önceki haberFisk sordu: Ya Musul’dan sonra?
Sonraki haberTürkülerle yaşamak. N. Ertaş’dan, İ. Altunsaray’a
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.