Halkları birleştirecek festival…

Kasım 2014’te başlayacak olan Altın Ada Uluslararası Film Festivali (GIIFF) her yıl Kıbrıs’ta gerçekleştirilecek. Festival diraktörü Yeşim Güzelpınar ve festivalin hamileri oyuncu Tamer Hassan ve Barones Meral Hussein-Ece de, Britanyalı Kıbrıslılar ve Türk film yapımcılarına festivali tanıtan geceye katılan isimler arasındaydı.

Harringay’deki Turkish Cypriot Community Centre’da gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısının açılışını yapan Barones Meral Hussein-Ece, filmlerin toplum üzerindeki kültürel ve ekonomik öneminden bahsetti. Bu konuda İngiltere’yi örnek gösteren Barones, ekonomideki durgunluğa rağmen film endüstrisinin 2011 yılında İngiltere ekonomisine 4.6 milyar pound katkıda bulunduğunun ve 44,000 kişiye iş olanağı sağladığının altını çizdi. Hussein-Ece, bunlardan çok daha küçük rakamların bile festivalin vatanı olan Kıbrıs’ın durgun ekonomisine çok büyük bir etki yapacağını belirtti. Kuzey Amerika’nın film festivali pazarını domine ettiğini söyleyen Hussein-Ece: dünyada her yıl gerçekleşen 3,000 film festivalinin %70’inin Kuzey Amerika’da gerçekleştirildiğini, geri kalan %18’lik kısmına ise Avrupa’nın ev sahipliği yaptığını belirtti. Altın Ada Uluslararası Film Festivali’nin geri kalan %12’lik dilimin sesini duyarmak için büyük bir destek olacağına inandığını söyledi.

7-13 Kasım 2014 tarihleri arasında gerçekleştirilmesi planlanan festivalde; kısa film, belgesel ve dünyanın farklı ülkelerinden uzun metrajlı film gösterimleri yapılacak.

Festival direktörü Yeşim Güzelpınar, festivalin bu yıl altı kategoriye ayrıldığını belirtti konuşmasında: Kıbrıs Sineması, İngiltere Sineması (konuk ülke), Çevre, İnsan Hakları, Yolculuklar ve Kadınlar. Ülke kategorilerinde yer alacak filmlerin – Kıbrıs ya da İngiltere kategorileri- Kıbrıslı / İngiliz film yapımcıları tarafından üretilmiş olmaları ya da filmlerin büyük bir kısmının Kıbrıs / İngiltere’de çekilmiş olmaları gerekiyor.

Güzelpınar, yerel film üreticilerini desteklemek için Kıbrıs kategorisi altında kısa film ve belgeseller için bir yarışma düzenlediklerini kaydetti. İki farklı jüri tarafından incelenecek bu filmler, En İyi Film ve en En İyi Yeni Dallarında 2,000 Euro para ödülü ile ödüllendirilecek.

Kıbrıs Sineması kategorisi haricindeki kategoriler için festivale gönderilen tüm filmlerin, 31 Aralık 2010’dan sonra tamamlanmış olmaları gerekiyor. Festivale film başvurusu göndermek ücretsiz ancak son başvuru tarihi olan 31 Temmuz 2014’e az bir zaman kaldı. Festivale katılmak isteyen film yapımcıları online formu eksiz doldurmalı, daha sonra bu formun çıkışını alıp imzalamalı ve filmlerinin üç sabit kopyasıyla birlikte belirtilen adrese göndermeli. Konuyla ilgili tüm detaylar ve kurallar www.GoldenIslandFilmFestival.org web sitesinde bulunabilir.

Britanyalı-Kıbrıslı film yönetmeni Erim Metto dün akşamki toplantıda izleyiciler konusuna değindi. Metto’nun filmografisinde 2006 tarihli bir belgesel olan ve 1960’larda İngiltere’ye taşınan altı Kıbrıslı Türk’ü anlatan, I Used to Live in Cyprus (Eskiden Kıbrıs’ta Yaşardım) da yer alıyor. “Filmin gücünden” bahseden Metto bu belgeselle “gelecek jenerasyonlara; çoğu şu anda ölmüş olan, İngiltere’ye yerleşen ilk Kıbrıslı Türklerin deneyimlerini anlamaları için önemli bir miras bıraktıklarının” altını çizdi konuşmasında.

Toplantının kapanışını festivalin hamisi Tamer Hassan yaptı. Hassan konuşmasında “Kıbrıs’ın da Cannes, Berlin ya da Venedik gibi bir festival merkezi olmaması için hiçbir neden bulunmadığını, sadece insanların bunun olabileceğine inanmaları gerektiğini” dile getirdi. 50’den fazla filmde rol alan ünlü oyuncu Hassan; Morgan Freeman, Richard Gere, Daniel Craig, Bob Hoskins’in son filmleri ve son olarak yakında vizyona girecek Robot Overlords filminde Sir Ben Kingsley ile kamera karşısına geçti.

Hassan, Kıbrıs’ın eşsiz konumu itibariyle Ortadoğu, Avrupa, Asya ve Afrika’ya ulaşabilme şansının yüksekliğinden bahsetti. Hassan, Kanarya Adaları’nda çekilen trilyon dolarlık bütçeli Titanların Savaşı filmindeki deneyimden yola çıkarak, adada kurulacak yeni bir stüdyo ve vergi teşviklerinin büyük prodüksiyonları Kıbrıs’a çekeceğini söyledi. Tamer Hassan, idari kadrosunun endüstrideki bağlantılarını kullanıp, festivalde gösterilecek yeni yetenekleri keşfetmeleri için büyük film distribütörlerinin, yıldızların ve basının festivale gelmelerini sağlayarak desteğe hazır olduklarının da altını çizdi. Asıl önemli olanın “iyi içerik” olduğundan bahseden Hassan sinemacıları filmlerini festivale göndermek için acele etmeleri, Kıbrıslıları da bu festivali sahiplenmeleri konusunda yüreklendirdi.

Açıklamalardan sonra dört konuşmacı da dinleyicilerin arasına katılıp, Cyprus Kitchen ve Tees Limited tarafından temin edilen içecekleri yudumladı. Geceye katılan isimler arasında Büyük Britanya Yönetmenler Birliği Başkanı Ivor Benjamin, Kıbrıslı Türkler Birliği (Konsey) Başkanı Aysın Yılmaz, Türkiye Kültür ve Turizm Ateşesi Selçuk Can, Enfield Belediye Meclisi Üyesi Tahsin İbrahim, birçok film yapımcısı, oyuncu, basın, Türk, Yunan ve Kıbrıslı derneklerin üyeleri vardı. TRNC temsilcisi Oya Tuncalı, Türkiye Londra Büyükelçisi Abdurrahman Bilgiç ve Kıbrıs Rum Yonetimi’nin Londra Büyükelçisi Euripides L Evriviades ise geceye katılamadılar. Bu isimler toplantıya katılamadıkları için üzgün olduklarını belirttiler ve İngiltere lansmanı ve festivalle ilgili iyi dilek mesajlarını ilettiler.

Altın Ada Uluslararası Film Festivali; Independent Film Trust, Raindance Film Festival, the University of East Anglia (Film Depertmanı) ve the Home for Co-operation (UN Buffer Zone, Lefkoşe) gibi kurumlar tarafından destekleniyor. Festivalin ana sponsorları Creditwest Bank ve Girne Amerikan Üniversitesi. Etkinliğin organizasyonu İngiltere merkezli Balık Arts ve Kıbrıs’taki Island Arts Association tarafından gerçekleştiriliyor.

FOTOĞRAF: Altın Ada Uluslararası Film Festivalin hamileri Tamer Hassan ve Barones Meral Hussein-Ece

851560cookie-checkHalkları birleştirecek festival…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.