Hamas, 10 yıllık ateşkes önerdi

Öneri, İsrail tarafından derhal reddedildi. Başbakan İsmail Haniye’nin siyasi danışmanı Ahmet Yusuf, AFP muhabirine verdiği demeçte, ”Milli birlik hükmetinin programında İsrail’in tanınması yok. Hükümet ve Hamas, İsrail’in tanınmasına karşı” dedi.

“Bizim krizi çözme yaklaşımımız, bölgenin istikrar ve refahına katkıda bulunacak 10 yıllık ateşkes ilan edilmesi” diyen siyasi danışman, İsrail’in 1967’de işgal ettiği topraklardan çekilmesi gerektiğini belirtti.

Üçüncü ülkelerin ateşkes konusunda arabulucu olabileceğini söyleyen danışman ülke ismi zikretmedi.

Filistin lideri Mahmut Abbas, dün gece BM genel kurulunda konuşurken bundan sonraki Filistin hükümetlerinin İsrail’i tanıyacağını söylemişti.

Danışman Yusuf, müstakbel kabinenin, “Filistin halkının haklarına aykırı olmadıkça İsrail’le yapılan anlaşmaları tanıyacağını” da söyledi.

İsrail hükümet sözcüsü Avi Pazner, ateşkes önerisini reddetti. “Bu bizi ilgilendirmez” diyen sözcü, “Bizim Filistin hükümetlerinden istediğimiz, uluslararası camianın belirlediği şartlara uymaları…” dedi.

ABBAS: HÜKÜMET İSRAİL’İN MEVCUDİYETİNİ TANIYACAK  
 
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Hamas ile müzakere ettiği ulusal birlik hükümetinin, İsrail’in mevcudiyet hakkını tanıyacağını ve şiddetten vazgeçeceğini söyledi.

Abbas, BM Genel Kurulunda yaptığı konuşmada, gelecekteki Filistin hükümetinin, İsrail ile geçmişte yapılan anlaşmaları kabul edeceğini belirtti.

PERES: “ÖNCE HAMAS İSRAİL’İ TANIMALI”  
 
Öte yandan  İsrail Başbakan Yardımcısı Şimon Peres, Hamas’ın İsrail’i tanımadığı ve kaçırılan asker serbest bırakılmadığı sürece, İsrail Başbakanı Ehud Olmert’in de Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile görüşmeyeceğini açıkladı.

BM Genel Kurulu nedeniyle bulunduğu New York’ta, bugün Mahmud Abbas ile biraraya gelen Şimon Peres, Abbas’ın ”barış lideri” ve güvenilir bir kişi olduğunu söyledi. Peres, Hamas’ın ise İsrail’e roket saldırılarını sürdürdüğünü bildirdi.

Olmert ile Abbas arasındaki görüşmenin ne zaman olacağı sorusu üzerine Peres, görüşmenin Abbas’ın bir koşulu başarmasına bağlı olduğunu, bu koşulun da Hamas’ın İsrail’i tanıması ve kaçarılan askerin bırakılması olduğunu söyledi.

Abbas ise, Peres ile görüşmesinin ardından gazetecilere herhangi bir açıklama yapmadı.


 

1137140cookie-checkHamas, 10 yıllık ateşkes önerdi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.