Hamas ateşkes anlaşmasına hazır

Londra’da Arapça yayımlanan El Hayat gazetesinin İsrail basınında da geniş yer bulan haberine göre, Hamas gelecek bir kaç gün içinde ateşkes, çarşamba günü itibarıyla da Şalit’in serbest bırakılmasına ilişkin anlaşmayı nihai durumuna getirecek.

Filistinli yetkililerin gazeteye yaptığı açıklamaya göre Şalit, İsrail cezaevlerindeki 1000 tutuklunun salıverilmesi karşılığında serbest bırakılacak. Bırakılacak Filistinli tutukluların arasında kadınlar ve çocukların yanı sıra halen cezaevinde bulunan Hamaslı bakan ve milletvekillerinin de bulunduğu belirtiliyor.

DAHA ALINACAK YOL VAR

İsrail ile Hamas arasındaki dolaylı ateşkes görüşmelerine arabuluculuk eden Mısır’ın istihbarat servisi başkanı Ömer Süleyman da Mısır gazetesi El Ahram’a yaptığı açıklamada, Şalit konusunun çözümlenmesi için, daha katedilecek yol bulunduğunu belirtti.

Süleyman’a göre, anlaşmanın nihai duruma gelmesi için 4 önemli engel bulunuyor. Bunlar, İsrail’e yönelik Kassam saldırılarının devam etmesi, Gazze ile İsrail arasında bariyer inşası, Hamas’ın ateşkesi muhafaza edeceğine ilişkin yükümlülük altına girmesi ve Gazze Şeridi’nde silah kaçakçılığının durdurulması olarak sıralandı.

Süleyman, Şalit’le ilgili anlaşmaya kadar İsrail’n Gazze’ye demir, alüminyum ve çimento sevkıyatına izin vermeyi reddettiğini belirtti.
Süleyman ayrıca, cezaevindeki Filistinli tutukluların Gazze Şeridi’ne gönderilmesi yolunda İsrail’in yaptığı öneriyi Mısır’ın kabul etmediğini, bu kişilerin (Batı Şeria’daki) evlerine dönmelerinde ısrarlı olduklarını kaydetti.

Mısırlı yetkililer, Hamas’ın ateşkes planına verdiği cevap sonrasında tekrar İsrailli yetkililerle bir araya gelecek.
Mısır gazetelerinde ayrıca, Gilad Şalit’in serbest bırakılması için Katar’ın 400 milyon dolar teklif ettiği, ancak Hamas’ın öneriyi reddettiği öne sürüldü.

1188020cookie-checkHamas ateşkes anlaşmasına hazır

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.