Hamas, BBC muhabiriyle puan aldı

İngiltere’nin ciddi ulusal basınındaki Hamas yorumları özetle şöyle:

The Independent: Alan Johnston’ın serbest bırakılmasını talep etmesi gösteriyor ki, Hamas, ülke dışında nasıl görüldüğünü önemsiyor. Bunda başarılı olması ise, örgütün Gazze’de gerçekten güçlü olduğunun ve biraz zaman verilirse, bölgeyi içinde bulunduğu kaostan çıkarıp, düzeni sağlayabileceğinin işareti. Bu gelişmenin gösterdiği bir başka gerçek de şu: Filistin özerk yönetimi yani El Fetih’in Batı Şeria’da, Hamas’ın Gazze’de hüküm sürmesi olarak özetlenebilecek bölünme, El Fetih’in umut ettiğinden daha uzun sürecek. Dış yardımın büyük bölümü, Batı Şeria’ya akıyor olsa da.

The Guardian: Hamas, bu tablodan büyük ölçüde karlı çıktı. ABDAmerika Birleşik Devletleri, İngiltere ve İsrail, bundan ders çıkarmalı. Alan Johnston’ın serbest bırakılmasından en büyük karı, üç hafta önce El Fetih’i devre dışı bırakarak Gazze’nin kontrolünü ele geçiren Hamas’ın sağladığına şüphe yok. Hamas Gazze’ye hakim olmadan önce, El Fetih, Alan Johnston’ı kaçıran Dogmuş adlı aşiret ve onun içinden çıkan İslam Ordusu’na karşı harekete geçme konusunda gönülsüzdü. Hamas ise kısa sürede otoritesini ilan etti ve Johnston’ın serbest kalmasını sağladı. Gazze genelinde de, düzeni sağlamada El Fetih’ten daha etkili olduğu görülüyor. Hatta şimdi de, Hamas militanlarının bir yıl önce kaçırdığı İsrailli asker Gilad Şalit’in salıverilmesi konusunda olası bir anlaşmanın işaretlerini veriyor. Şalit’in kaçırılması, önce İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarını, ardından da Lübnan’da Hizbullah – İsrail savaşını tetiklemişti. Hamas tüm bu çabalarının nereye varmasını umuyor, tahmin etmek zor değil. El Fetih ile mücadelesi nedeniyle zayıf düştüğü açık. Ancak geçmişte kanıtladığı seçmen desteği ve şimdi giderek daha fazla sergilediği yönetim becerisi ile, Hamas artık meşru bir siyasi güç muamelesi görmek istiyor.
Hamas’ın bu talebinin kabul görmesi ihtimali ise zayıf. İngiliz diplomatik kaynaklarına dayandırılan habere göre, Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler ve Rusya’dan oluşan Orta Doğu dörtlüsünün, Hamas’a karşı tavrını değiştirmesi, en azından şu aşamada beklenmiyor.

The Daily Telegraph: Hamas, İsrail’in varolma hakkını tanımayan İslamcı bir örgüttür. İkinci intifadanın başladığı 2000 yılından bu yana da, sivillere yönelik birçok katliam gerçekleştirmiştir. Hamas kadar acımasız bir örgüt, Alan Johnston’ın serbest bırakılmasını sağladıysa, bu yalnızca kendi emellerine hizmet edeceğini düşündüğü içindir.

The Times: Unutulan Rehineler… 38 gün önce Irak’ın başkenti Bağdat’ta kaçırılan 5 İngiliz vatandaşı ne durumda? BBC, muhabiri Alan Johnston’ın serbest bırakılması için imza kampanyaları, gösteriler düzenleyerek, konunun manşetlerde kalmasını sağladı. İngiltere hükümeti ise, Bağdat’ta kaçırılan 5 vatandaşı için medyaya tam bir karartma uyguladı. Kaçırılanların isimlerini açıklamaktan bile kaçındı. Alan Johnston serbest kaldıktan sonra yaptığı açıklamada, kendisini 114 gün boyunca hayata bağlayan şeyin, kamuoyu desteği olduğunu söylüyordu. Bağdat’taki 5 rehinenin durumu sorulduğunda ise, ‘Muhtemelen dünyanın kendilerini unuttuğunu düşünüyorlardır’ dedi.

FOTOĞRAF: BBC muhabiri Alan Johnston’un kaçırıldıktan sonraki video görüntüsü…

1153720cookie-checkHamas, BBC muhabiriyle puan aldı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.