Hamas’ı El Fetih’e grevler yaklaştırdı

“Grevin yönetimi dağıtma tehlikesi, Hamas üyesi Başbakan İsmail Hanya’yı, El Fetih üyesi Mahmud Abbas’la güçlerini birleştirmeye itti” diyen gazete “Umulan, Batı’nın yaptırımlarını kaldırması. İsmail Hanya’nın istediği para, Mahmud Abbas’ın isteği ise karşıt bir hükümetin kendisinden esirgediği başkanlık yetkileri” değerlendirmesini yaptı.

The Daily Telegraph, ulusal birlik hükümetinin sorunlara çözüm olacağı yolunda yorum yapmanın erken olduğu görüşünde olduğunun da altını çizdi. Gazete gerekçe olarak da, anlaşma için temel oluşturan iki belgeyi göstererek şu değerlendirmeyi yaptı:

“Arap Birliği’nin 2002’de benimsediği barış planını ve İsrail hapishanelerindeki Filistinli mahkûmların benimsedikleri siyasi programı…

Plan da program da; İsrail’in 1967’den bu yana işgal ettiği toprakları Filistinlilerin kontrolüne vermesini, Doğu Kudüs’ün kurulacak yeni Filistin devletinin başkenti olmasını ve mültecilerin ülkelerine geri dönme hakkına sahip olmalarını öngörüyor.

Ancak İsrail askerlerinin Gazze ve Lübnan’dan kaçırılmaları öncesi bile bu koşullar Ehud Olmert hükümeti için kabul edilemezdi. Son gelişmeler sonrası yabancı ülkeler yeniden yardıma başlayabilir ama bu Yol Haritası olarak bilinen Ortadoğu barış planının hemen canlandırılacağı anlamına gelmez. Bu, İsmail Hanya ve destekçilerinin şu tavizini gerektirir: İsrail’in açıkça tanınması ve şiddetten vazgeçilmesi.”


 

1136480cookie-checkHamas’ı El Fetih’e grevler yaklaştırdı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.