Hamas: Seçimlerde çoğunluğu aldık

Seçimde Hamas adaylarının liste başı ismi olan Haniyah, Batı Şeria ve Gazze bölgelerinde oyların yüzde 50’den fazlasını toplayarak, sandalyelerin 70’inden fazlasına sahip olduklarını savundu.

Seçim Komisyonu, henüz sonuçlarla ilgili resmi bir açıklama yapmadı. İlk sonuçlarla ilgili resmi açıklamanın bugün ilerleyen saatlerde yapılması bekleniyor.

Sandık çıkış anketleri, Hamas’ın 53 sandalye, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın lideri olduğu El Fetih’in ise 58 sandalye kazanacağını göstermişti.

HAMAS’IN AÇIKLAMASI

Gazze’deki bir Hamas sözcüsü, meclisteki sandalyelerin yarıdan biraz fazlasını kazandıklarını söyledi. Filistin Başbakanı Ahmed Kurey de istifa ederek, sonucu kabul ettiğini göstermiş oldu.

İsrail Başbakan Vekili Ehud Olmert ise terörist bir örgüt olarak gördükleri Hamas’ın içinde olduğu hükümetlerle pazarlık yapmayacaklarını söyledi.

ABD de daha önce benzer bir açıklama yapmıştı ancak AB ‘barışçı yöntemleri benimseyen her hükümetle işbirliğine hazır olduklarını’ söyledi. Adlarının açıklanmaması kaydıyla ajanslara konuşan Seçim Komisyonu yetkilileri, Hamas’ın tek tek adaylara verilen oyların hemen tümünü aldığını ve böylece meclisin yarısını garantilediğini söylediler.

Filistinli seçmenler dün hem parti listeleri, hem de tek tek adaylar için oy kullanmıştı. 132 üyeli meclisin 66 üyesi parti listlerine verilen oylarla, diğer yarısıysa adaylara verilen oylarla belirleniyor.

ANKETLER YANLIŞ ÇIKTI

Sandık başında yapılan çıkış anketleri, iktidardaki El Fetih Partisi’nin az farkla Hamas’ın önünde olduğunu göstermişti. Bu anketlere göre El Fetih oyların yüzde 46,4’ünü, Hamas ise yüzde 39,5’ini almıştı. Haber üzerine Batı Şeria’nın Ramallah kentinde kutlamalara başlayan El Fetih taraftarları, havaya ateş açmıştı. Hamas yetkilileriyse çıkış anketinin gerçekleri yansıtmadığını ve El Fetih’in önünde olduklarını öne sürmüştü.

Seçim sisteminin karışık olması nedeniyle sandık çıkış anketlerinde hata payı, normalden fazla. Seçimin ilk sonuçlarının bugün açıklanması beklenirken, resmi sonuçların açıklanmasının birkaç günü bulabileceğinden söz ediliyor.

Hem Hamas, hem de El Fetih seçimlerin net bir galibi olmaması halinde koalisyon seçeneğini değerlendireceklerini açıklamışlardı. Filistin Seçim Kurulu, 10 yıldır yapılan bu ilk genel seçime katılım oranının yüzde 73 olduğunu açıkladı. Bu oran Batı Şeria’da yüzde 70, Gazze Şeridi’nde ise yüzde 76 oldu.

Ramallah’daki muhabirimiz James Reynolds, nihai sonuçlar ne olursa olsun El Fetih’in artık Filistin siyasetindeki tek güç olmadığını söylüyor.

Filistin Parlamentosu için bundan önceki seçimler 1996’da yapılmıştı. Ancak Hamas bu seçime katılmamıştı. (BBC ve ajanslar)

1122620cookie-checkHamas: Seçimlerde çoğunluğu aldık

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.