‘Hamas’la savaş değil temas gerekir’

Independent’in yorum sayfasında son bir haftadır hem iç çatışmalar hem de İsrail’in Hamas’a yönelik operasyonu nedeniyle bir kargaşanın eşiğine sürüklenen Filistin konusunda uluslararası toplumun çabaları yetersizlikle suçlandı.

”Hamas’ın 2006 yılındaki seçim zaferi ardından uluslararası toplumun yanlış koşullar dayattığının giderek daha açık bir hale geldiğine” dikkat çeken Independent, şöyle devam etti.

”Herhangi bir müzakereden önce İsrail’in tanınmasını ve İsrail işgaline karşı direnişi reddetmek gibi devasa engelleri kasten karşısına çıkarmak yerine, uluslararası toplumun Hamas’la kademeli olarak temas kurmak için ön koşullar sunması gerekirdi. Kassam roketlerinin durdurulmasının da aralarında bulunduğu, bütün şiddet eylemlerine son verilmesi, ardından da kaçırılan İsrail askeri Gilad Şalit’in serbest bırakılması talepleri bu koşullar arasında yer almalıydı. Bunun için henüz geç değil.”

Independent, ”Hamas’a uluslararası toplum tarafından bir güçlü bir mesaj verilecekse bunun için bir temas noktası gerek” diyerek şöyle devam etti:

”İsrail Savunma Bakanı Amir Peretz, Avrupa Birliği temsilcisi Javier Solana’ya Hamas’tan roket saldırılarını durdurmasını talep etmesi çağrısı yaptı. Dün Gazze’yi ziyaret eden Solana’nın bunu yapabilmesi için Hamaslı bakanlarla görüşebilmesi; onlara şiddete son vermenin kazanımlarını, tersine bir tutumun da tehlikelerini anlatabilmesi gerekir. Ama bunlar için yetkisi yor. Eğer İsrail ve dünya, şiddetin durdurulmasını istiyorsa, ileriye doğru atılacak tek adım temas kurmaktır.”

1151420cookie-check‘Hamas’la savaş değil temas gerekir’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.