Hamas’ın ilk ziyareti Ankara’ya…

Dışişleri Bakanlığı, Hamas Siyasi Büro Başkanı Halid Meşal’in Türkiye’ye geldiğini ve görüşmelerde uluslararası toplumun beklentilerinin en açık şekilde iletileceğini bildirdi.


Açıklamada, “Ziyaret, Hamas tarafının talebi üzerine yapılmakta olup Bakanlık ile yapılacak görüşmelerde 20 Ocak’ta yapılan Filistin Yasama Konseyi seçimlerinden sonra ortaya çıkan durum ışığında uluslararası toplumun beklentileri en açık şekilde iletilecektir” denildi.


Heyetin ziyaretinin “Türkiye’nin Ortadoğu Barış Süreci’ne ilişkin saydam ve ilkeli politikası çerçevesinde değerlendirilmesi gerektiği de” vurgulandı. 


Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, AA’ya Ankara’ya gelen heyetin Hamas’tan olduğunu doğrularken, Hamas’a Dışişleri Bakanlığı kanalıyla herhangi bir davet yapılmadığını bildirdi. Yetkililer, heyetin Türkiye’ye başka kanallar vasıtasıyla gelmiş olabileceğini belirtiyorlar. Hamas heyetinin AKP tarafından davet edildiği de iddialar arasında.


Öte yandan Maşal’a yakın kaynaklar, Hamas heyetinin öğlen saatlerinde Türk Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ile biraraya geleceğini bildiriyor.


Dışişleri Bakanlığı’nın önümüzdeki saatlerde bir açıklama yapması bekleniyor.
Hamas heyetinde Abdulgadir’in yanı sıra İmad Galad, Nanuk Alami, Sami Naf Hatir, Muhammed Ahmed Abid Al ve Mustafa Ahmed bulunuyor.


HAMAS, DESTEK TURUNDA


İsrail’i tanımayı reddeden Hamas, geçtiğimiz ay Filistin seçimlerinde zafer kazanmıştı. Hamas’ın yetkilileri de Filisitin hükümetini kurmadan önce bölgesel ve uluslararası bir destek turuna çıktı.


Hamas lideri salı günü yaptığı açıklamada İsrail’i tanıma gibi bir niyetlerinin olmadığını belirtmişti. ABD, Avrupa Birliği ve Rusya, Hamas’la ilişki kurmak için İsrail’i tanıma şartını masaya koymuştu. Diğer şartlar ise Hamas’ın İsrail’e yönelik saldırıları durdurması ve daha önce imzalanan Filisitin-İsrail anlaşmalarının kabul edilmesiydi.


Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ise geçtiğimiz günlerde Hamas ile ilgili, “Demokratik bir seçimi kazandılar. Bundan sonra demokratik yoldan ilerlemeliler. Önemli olan barışa ulaşmak” demişti. Gül, Türkiye’nin barış için Türkiye’nin elinden geleni yaptığını belirtmiş ve iki tarafı uzun vadeli bir yol haritası izlemeye çağırmıştı.


HAMAS’A RUSYA’DAN RESMİ DAVET GELDİ


Filistin seçimlerinin galibi Hamas örgütüne, Rusya’dan görüşmeler için resmi davet geldiği bildirildi.


Hamas liderlerinden Halil Ebu Leyla, Gazze Şeridi’nde yaptığı açıklamada, davetin Hamas’ın siyasi lideri Halid Meşal’e gönderildiğini söyledi.
Ebu Leyla, ziyaret tarihinin daha sonra belirleneceğini kaydetti.


Meşal’in, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in davetlisi olarak bu ay sonunda Moskova’ya gitmesi bekleniyordu.


Rusya’nın bu girişiminin, BM, AB ve ABD’nin de içinde bulunduğu Ortadoğu Dörtlüsü’nde bir çatlak oluşturacağı tahmin ediliyor.


Ancak Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, dün Viyana’da yaptığı açıklamada, Moskova’nın, Hamas’ın uluslararası alanda kabul görmesi için İsrail ile barış sağlaması gerektiği görüşünde olduğunu bildirmişti. 


FOTOĞRAF: Halid Meşal



İLGİLİ HABER: ABD’den Filistin’e yardımı dondurdu

1028340cookie-checkHamas’ın ilk ziyareti Ankara’ya…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.