Hangi ülkeler Türkiye’ye ne kadar silah sattı?

TSK’nin ÖSO ile Suriye’de gerçekleştirdiği operasyonla birlikte pek çok ülke Türkiye’ye silah satışını durdurduğunu açıkladı. Peki 2018’de Türkiye’ye hangi ülke ne kadar silah sattı?

TSK’nin, cihatçı grupların da aralarında bulunduğu ÖSO ile Suriye’de başlattığı operasyona dünyadan tepkiler sürerken 10 ülke Türkiye’ye silah satışını durdurduğunu açıkladı. Silah satışını durduran ülkeler Norveç, Finlandiya, Hollanda, İngiltere, İsveç, Fransa, Almanya, Çekya, İtalya ve İspanya. Özellikle Fransa, operasyon nedeniyle Türkiye’ye silah satışının askıya alınması konusunda AB’nin ortak bir tutum alması için çağrı yapsa da çağrıya uyan ülkelerin sayısı da Türkiye’ye yaptıkları silah satışı da sınırlı.

BU ÜLKELER TÜRKİYE’YE NE KADAR SİLAH SATIYOR?

Finlandiya, 2018’de Türkiye’ye yaklaşık 17 milyon avroluk askeri teçhizat sattı. Norveç ise aynı yıl yaklaşık 6 milyon avro değerinde silah satışı gerçekleştirdi.

Fransa ise 2018’de Türkiye’ye 45,1 milyon avro değerinde silah ihraç etti. Ancak Fransa Savunma Bakanlığı’nın verilerine göre Fransa son 10 yılda Türkiye’ye 594 milyon euro değerinde silah ihraç etti.

Almanya’nın geçtiğimiz yıl Türkiye’ye gerçekleştirdiği silah satışı 243 milyon avro değerinde. Bu Almanya’nın toplam silah satışının yaklaşık üçte birine denk geliyor.

Hollanda’dan 2017’de yapılan askeri malzeme ithalatı ise 42 milyon dolardı.

Türkiye 2014-2018 döneminde yurtdışından aldığı silahların yüzde 60’ını ABD’den ithal ederken, bunu yüzde 17’i ile İspanya ve yüzde 13 ile İtalya takip etti. (EKONOMİ SERVİSİ)

2343470cookie-checkHangi ülkeler Türkiye’ye ne kadar silah sattı?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.