“Hani bana, hani bana?”

Çocuklara avucunu açıp “Buraya bir kuş konmuş”la başlayan tekerlemeyi bilirsiniz. Cüce parmaktan başlanır sayılmaya, “Bu görmüş, bu tutmuş, bu pişirmiş, bu yemiş ve bu da ‘Hani bana, hani bana?’ demiş” diye sürer… Parmaklardan birisi kuşa özgürlüğünü verelim, bırakalım demez… Her biri suça katılır. Baş parmak suça fiili olarak katılmasa da “Hani bana?” ile aynı yolun yolcusu olduğunu anlatır.

Çocukların eğitimi ailen başlayıp okulda sürüyor… Okuldaki eğitim “geleneksel” olmaması açısından önemli… Okullarda eski dilde müfredat denilen eğitim programı uygulanır. Pedagoji eğitiminden geçmiş öğretmenler bilimsel yöntemlerle çocukları eğitmeye çalışır… Bütün bu eğitim sürecinin bir önemi de denetlenebilir olması… Eğitim sisteminin kendi denetim kurumları; öğretmenlerin öğretme ve çocukların öğrenme kapasitelerini sürekli izler ve buna göre de stratejiler geliştirir…

Türkiye’de dindar kuşaklar yetiştirmek isteyen AKP iktidarı ilk ve orta eğitimi 4+4+4 formülüyle 3 döneme bölme planı yapıyor. Ayrıca çocukların erken sosyalleşmesi ve özgüvenlerini kazanması için uygulanan okulöncesi eğitimi de kapsam dışı bırakılıyor… 12 yıla çıkardığı söylenen yasa teklifi, aslında zorunlu örgün eğitimi 4 yıla indiriyor. Bu teklif yasalaşırsa, birçok kız öğrenci ilk 4 yıldan sonra okula gidemeyecek.

Sivil toplum örgütü ve eğitimle ilgili kuruluşların tepkisine neden olan bu tasarıyla eğitim kuşa çevriliyor… AKP’liler de parmak sayıyor: Bu görmüş… Bu tutmuş… Bu pişirmiş… Bu yemiş… Bu da ‘Hani bana, hani bana?’ demiş…

***

Gelelim Londra’ya…

Muhafazakar iktidar ve onun koltuk değneği Liberal Demokratlar da buradaki eğitim sistemini kuşa çeviriyor…

Hükümet öncelikle “eğitim ve sağlıkta sosyal kesinti yapmayacağı” sözünü tutmadı… Eğitimi özelleştirilip parasız eğitim hakkı gaspedilmeye çalışılıyor. Geçen yıl üniversite eğitim harçlarını 3 binden 9 bine çıkarılmasının bir nedeni de öğrenci sayısını düşürüp üniversite yatırımlarından tasarruf etmekti! Bizim toplumun yaşadığı bölgede bazı ilkokulların bir emrivaki ile akademi yapılma planı ise eğitimcileri ve aileleri çileden çıkardı…

Bütün bunlar olup biterken iktidar destekcileri de parmak sayıyor: Bu görmüş… Bu tutmuş… Bu pişirmiş… Bu yemiş… Bu da ‘Hani bana, hani bana?” demiş…

***

Etnik toplum ve dezajvantajlı grupların eğitimdeki durumu ise daha da vahim. Araştırmalara göre; Türkçe konuşan çocukların eğitim sistemindeki başarı oranı en alt sıralarda… Bu kesinlikle çocuklarımızın zekalarında bir sorun olduğu anlamına gelmiyor… Ne ekerseniz onu biçersiniz… İngilizce yetersizliği olan birinci ve (bir ölçüde de) ikinci kuşağın çocuklarına bir hayrı yok. Çoğu işçi olan toplum üyelerinin yaşadığı bölgelerdeki eğitim düzeyi de zaten bir felaket…

Toplum eğitimdeki bu açığını Türkçe eğitim veren haftasonu okullarıyla kapatmaya çalışmış… Kıbrıs Türk Cemiyeti’nin 60 yıl önce açtığı Türkçe okullar, 1981’de Türk Eğitim Birliği’nin kurulmasıyla sürmüş… Günümüzde pek çok derneğin ve cemaatin haftasonu okulları var…

Geçen pazar günü Hornsey Atatürk Türk Okulu’ndaydım… Okul Yönetim Kurulu Başkanı Türker Çakıcı son 20 yıldır cemaat okullarının mantar gibi bittiğini ve bu okullarda kendisi gibi düşünmeyenlere karşı kin ve nefret tohumları ekildiğini söyledi… Çakıcı, kendi okulunda şeffaf bir eğitim verildiğini ve denetime de açık olduğunu sözlerine ekledi…

Eski bir mücahit olan Çakıcı “Cemaat okullarını kim denetleyecek?” diye de sordu…

Gelinen noktada haftasonu okulları da kuşa çevrildi… Toplum da kendi halinde garibim… Habire parmak sayıyor… “Bu görmüş… Bu tutmuş… Bu pişirmiş… Bu yemiş… Bu da ‘Hani bana, hani bana?” demiş…

1083550cookie-check“Hani bana, hani bana?”
Önceki haberPolitika…
Sonraki haberKadir İnanır, akciğer kanserine yakalandı
FARUK ESKİOĞLU
Faruk Eskioğlu, (1958, Akşehir) gazeteci ve yazar. 1985'ten bu yana yaşadığı Londra'dan Türkiye'deki ulusal medyaya yönelik muhabirlik, temsilcilik yaptı. Londra'da yayınlanan Türkçe toplum gazetelerinde çalıştı ve bazı gazetelerin kuruluşunda yer aldı. Halen sosyolojik değeri olan haber ve araştırmalara ağırlık veren yazar, halen 2004'te kurduğu Açık Gazete'yi (acikgazete.com) yönetiyor ve köşe yazarlığını sürdürüyor.Eskioğlu, 13'üncü yüzyılın sonunda Horasan'dan Akşehir Maruf köyüne yerleşerek tekke kuran Hasan Paşa soyundan geliyor. Hasan Paşa'nın oğlu Şeyh Hacı İbrahim Veli Sultan'ın "Mülk Allahındır" felsefesiyle Anadolu'da bir ilk sayılan kendine adına kurduğu yoksullara yardım vakfı ise halen faaliyettetir.Eskioğlu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’te Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde "master" yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. Aralık 1985’te kendi deyimiyle "siyasi sürgün" olarak geldiği Londra’da ilk 2 yıl baba mesleği kasaplık yaptı. İngilizce öğrendikten sonra medya okudu. Uzun yıllar Nokta dergisi İngiltere Temsilciliği, Hürriyet Londra bürosunda habercilik yaptı. Gazeteciliğin yanısıra 1986-98 arasında grafiker tasarımcı olarak çalıştı. Ayrıca pek çok siyasi afiş ve logo tasarladı.1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak görev yaptı. “Basında etik ve toplam kalite yönetimi” üzerine araştırmalar yaptı, bu konudaki konferans ve panellere katıldı.Türkiye’deki 2001 ekonomi krizinde Londra’ya dönerek grafiker tasarımcılık ve gazeteciliği sürdürdü. Toplum gazetelerinden Olay’da genel yayın yönetmenliği yaptı. Londra’da ilk Türkçe internet gazetesini çıkardı ve toplum gazetelerine ilk ajans hizmeti sundu. 2004’te dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. İki ayrı toplum gazetesini yayına hazırladı. Türkiye’deki bazı tv kanallarına haber geçti, uzun süre Akşam Londra Temsilciliği’ni üstlendi.Londra'da 2004’te "İçimizden Birisi: Vanunu" başlıklı bir kısa film çekti. Londra'daki toplumu anlatması açısından bir ilk sayılan "Aşkolsun! Adı Aşkolsun" başlıklı belgesel romanı 2007’de Türkiye’de yayımlandı. Türkiye'den 150 ve Kıbrıs'tan 100 yıllık İngiltere'ye göçün anlatıldığı 3 ciltlik "Londra'da Bizim'Kiler" başlıklı araştırması 2019 sonunda çıktı. Eskioğlu’nun Su ve Defne (2004) adlı ikiz kızları bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.