Haringey’e de kayyum!

Kurban et yiyemeyecek kadar yoksul komşulara et dağıtıldığı bir bayram. Günümüzde inananların “kurban” yerine eğitimdeki vakıflara yardım etmesini destekleyenlerdenim.

İstanbul’da 3 hafta önce bir cuma zamanı Eyüp Sultan camisi’nin önünden geçerken hocanın vaizi kulağıma çalındı: “Kurban mutlaka kesilmeli. Kan aksın ki, ölümü bilin. Acıya dayanın!” Türkiye insanı evlatlarını kurban ediyor. Kan akıyor, ölümü biliyor. Acıya da dayanıyor! Bunun için ise eğer hoca efendi, kurbana gerek yok.

Zaten İlahiyatçı yazar İhsan Eliaçık da kurbanın İslam öncesi bir kültürün devamı olduğunu belirterek “boşuna kesmeyin” diyor…

HARİNGEY’E DE KAYYUM

Türkiye’de tam bir kaos yaşanıyor. OHAL’in arkasına sığınan AKP iktidarı sol muhalifleri temizlemek için kolları sıvamış durumda. Son olarak yurt genelinde 28 belediyeye kayyum atandı, arkası da gelecek gibi. İçişleri Bakanlığı’na göre; belediye başkanları henüz bitmemiş “teröre destek” soruşturmalar kapsamında görevden alındı. Hukuktaki masumiyet karinesi ayaklar altında. Kürtler de RTE gibi “Halkın iradesi”ne sahip çıkılması için bölge sakinlerini sokağa davet  etse yeri değil mi?

AKP, “cadı avı”nda kantarın topuzunu iyice kaçırmış durumda. Londra’daki bir arkadaşım, “Haringey Belediye Başkanı Eczacı Ali Özbek de Kürt ve Alevi. Tayyip Erdoğan duysa, Haringey’e de kayyum atar” dedi. “Aman” dedim, “Duymasın! Çünkü aklın ve mantığın iptal olduğu noktadayız!”

EV FİYATLARI ROKET

Times’ın aktardığına göre; küresel gayrimenkul şirketi Knight Frank’in raporunda, Türkiye ev fiyatları artışında birinci sırada.

Kentsel dönüşüm garabeti ve Türkiye nüfusuna eklenen 3 milyona yakın Suriyeli Türkiye’deki makro dengeleri alt üst etmiş durumda. Konut fiyatlarının fırlaması, yoksulların kenar semtlere sürgün olması anlamına da geliyor.

Bu arada İstanbul’da evini kiralamak isteyen bir arkadaşım, kiracı adaylarının ya Suriyeli ya da polis olduğunu söyledi. Bu örnek bile polis devletinin ipucu sayılabilir…

NEFRET SUÇU ARTIYOR

İngiltere basınından dikkatimi çeken haberlere gelirsek… Ne yazık ki İngiltere’de nefret suçlarındaki artış sürüyor. Guardian; “İngiltere, Galler ve Kuzey İrlanda’daki polis verilere göre; geçen yılın iki katı olarak Temmuz’un üçüncü haftasında bin 863, son haftasında ise bin 787 nefret suçu işlendi.

Bir diğer haber de İngiltere’de “Suudi Arabistan’a silah satışı dursun” çağrısı yapılmış. İngiliz Parlamentosu Silah İhracatını Kontrol Komitesi, İngiltere’nin Suudi Arabistan’a sattığı silahların büyük olasılıkla Yemen’de uluslararası hukuka aykırı şekilde kullanıldığını belirterek, silah satışının askıya alınmasını istemiş.

İngiliz silah üreticisi “BAE Systems”, ABD’li rakibi ünlü uçak firması ve silah üreticisi Boing ile sürekli birincilik yarışında… Şirketin hükümetin bilgisi dahilinde silah sattığı ülkelerde rüşvet (Suudi prenslere sterlin hatta kadın) verdiği iddiaları basına yansımış ve dönemin Başbakanı Tony Blair “ulusal çıkarlara aykırı” diyerek soruşturma dosyasını kapattırmıştı.

İşte Ortadoğu’daki savaşın ve Suudi Arabistan’daki diktatörlüğün varlık gerekçesi. Gelişmiş kapitalist bir ülke ama hala feodal dönemdeki gibi kan ile besleniyor… Ortadoğu’da insanlar acımasızca kurban ediliyor, akan kan da dolara ve sterline dönüşüyor.

2008140cookie-checkHaringey’e de kayyum!
Önceki haberMİT ile FETÖ’nün siber savaşı
Sonraki haberTürkiye’nin Chopin’i Emre Şen’den Londra dinletisi
FARUK ESKİOĞLU
Faruk Eskioğlu, (1958, Akşehir) gazeteci ve yazar. 1985'ten bu yana yaşadığı Londra'dan Türkiye'deki ulusal medyaya yönelik muhabirlik, temsilcilik yaptı. Londra'da yayınlanan Türkçe toplum gazetelerinde çalıştı ve bazı gazetelerin kuruluşunda yer aldı. Halen sosyolojik değeri olan haber ve araştırmalara ağırlık veren yazar, halen 2004'te kurduğu Açık Gazete'yi (acikgazete.com) yönetiyor ve köşe yazarlığını sürdürüyor.Eskioğlu, 13'üncü yüzyılın sonunda Horasan'dan Akşehir Maruf köyüne yerleşerek tekke kuran Hasan Paşa soyundan geliyor. Hasan Paşa'nın oğlu Şeyh Hacı İbrahim Veli Sultan'ın "Mülk Allahındır" felsefesiyle Anadolu'da bir ilk sayılan kendine adına kurduğu yoksullara yardım vakfı ise halen faaliyettetir.Eskioğlu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’te Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde "master" yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. Aralık 1985’te kendi deyimiyle "siyasi sürgün" olarak geldiği Londra’da ilk 2 yıl baba mesleği kasaplık yaptı. İngilizce öğrendikten sonra medya okudu. Uzun yıllar Nokta dergisi İngiltere Temsilciliği, Hürriyet Londra bürosunda habercilik yaptı. Gazeteciliğin yanısıra 1986-98 arasında grafiker tasarımcı olarak çalıştı. Ayrıca pek çok siyasi afiş ve logo tasarladı.1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak görev yaptı. “Basında etik ve toplam kalite yönetimi” üzerine araştırmalar yaptı, bu konudaki konferans ve panellere katıldı.Türkiye’deki 2001 ekonomi krizinde Londra’ya dönerek grafiker tasarımcılık ve gazeteciliği sürdürdü. Toplum gazetelerinden Olay’da genel yayın yönetmenliği yaptı. Londra’da ilk Türkçe internet gazetesini çıkardı ve toplum gazetelerine ilk ajans hizmeti sundu. 2004’te dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. İki ayrı toplum gazetesini yayına hazırladı. Türkiye’deki bazı tv kanallarına haber geçti, uzun süre Akşam Londra Temsilciliği’ni üstlendi.Londra'da 2004’te "İçimizden Birisi: Vanunu" başlıklı bir kısa film çekti. Londra'daki toplumu anlatması açısından bir ilk sayılan "Aşkolsun! Adı Aşkolsun" başlıklı belgesel romanı 2007’de Türkiye’de yayımlandı. Türkiye'den 150 ve Kıbrıs'tan 100 yıllık İngiltere'ye göçün anlatıldığı 3 ciltlik "Londra'da Bizim'Kiler" başlıklı araştırması 2019 sonunda çıktı. Eskioğlu’nun Su ve Defne (2004) adlı ikiz kızları bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.