‘Harita ebediyyen değişti’

Gazetenin bölgedeki muhabiri yalnızca sınırdaki duvarların değil, kafalardaki duvarların da yıkıldığını, ilk birkaç günde olayı “tatil” gibi algılayan Gazzelilerin artık açık sınırı “hak” olarak görmeye başladığını yazdı.

Ancak The Observer muhabiri, sınır açık kalsa bile bunun Gazze’nin yıllardır tırmanan ekonomik sorunlarına çare olmayacağını, hatta içerde harcanacak para dışarı gittiği için işsizliği daha da körükleyeceğini belirtiyor.

Mısır’ın, İsrail’in kapılarını kapattığı gündelik işçilerin tümüne iş imkanı sağlamasının olanaksız olduğunu vurgulayan muhabire göre, Mısır’daki siyasi iradenin yardımıyla iş bulunsa da yevmiyeler İsrail’inkinden kat kat düşük olacaktır.

İSRAİL’İN PLANI

Aynı sayfadaki bir yorum yazısındaysa, yazar ve siyasi yorumcu Ahdaf Soueif olaylar başlamadan bir gün önce kendisine gelen bir mektuptan bahsetti.

mektup özetle şöyle:

“Yıllardır Gazze’deki Toplum Akıl Sağlığı Programı’nın yöneticisi olan doktor İyad Sarrac, geçen Salı günü gönderdiği bir mektupta İsrail politikasının amacının Mısır’ı Refah sınır kapısını açmaya zorlamak olduğu uyarısında bulunuyordu.

Doktora göre İsrail bundan böyle Gazze sınırını kapatacak, Gazze Şeridi’ni diğer Filistin toprağı Batı Şeria’dan ayıracak ve barış önerilerini yırtıp, büyük göçün başlamasını bekleyecekti.

Mısır hükümetiyse bir ikilemle karşı karşıya: Filistinlilerin sınırı diledikleri gibi gelip geçmesine izin verirse, İsrail ve ABD tarafından sınır anlaşmalarını ihlal etmekle suçlanacak.

İsrail aynı zamanda yıkılan duvardan faydalanarak Gazze’den tekyanlı çekilme siyasetinin son adımlarını atabilir; böylece bölgenin Batı Şeria’dan siyaseten ayrılmasının suçunu Mısır’a yükleyebilir.

Ama öte yandan da Mısır, Filistinlileri sınırın gerisine çekilmeye zorlar ve duvarı yeniden inşa ederse, bu da çok çirkin görünecektir.

Mübarek hükümeti ABD’yle özel ilişkisinin ve bu ilişkiyle gelen milyarlarca doların devamını istiyor.

Ama Suudi Arabistan’ın son zamanlarda yaptığı gibi devreye girerek sağladığı anlaşmalar, Mısır’ın “barışın baş ortağı” konumunu zedeliyor. Bu yüzden de Mısır yönetimi, ABD’yi memnun etme çabalarını ikiye katlamış durumda.”

Ahdaf Soueif yazısının sonunda Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in bölgeyi barışa doğru götürmesinin tek yolunun, Hamas’la görüşmek ve Mahmud Abbas liderliğindeki Filistin yönetimini de Gazze ve Batı Şeria’nın siyaseten yeniden birleşmesine ikna etmek olduğunu savunuyor.”

1165690cookie-check‘Harita ebediyyen değişti’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.