Hasan Dayı ile Epiktetos bu belgeselde buluştu

Yörenin keşfedilmemiş doğası ve kültürel dokusuna odaklanan belgesel Anadolulu antik çağ ozanı Epiktetos’ la Darıbükü köyünde kendi kendine yeten bir hayat süren Hasan Dayı’yı ortak yaşama biçiminde buluşturan kurgusuyla dikkat çekiyor.

BARAJ VE HES’LERE DİKKAT ÇEKİYOR

Isparta’nın Sütçüler ilçesi sınırlarında bulunan Yukarı Köprüçay Havzası, aylardır bölgede projelendirilen baraj ve HES’lerle gündemde. Ancak projelerin hayata geçmesiyle birlikte, bozulmamış doğası ve zengin kültürel dokusuyla dikkat çeken bu eşsiz vadi keşfedilmeden tarih olacak. Bölgeyle ilgili kaygıların izini sürerek bir proje geliştiren Ankara merkezli sinemacılardan oluşan Sinemakavram ekibi, geçtiğimiz yıl bölgede yaptıkları çalışmanın ürünü olan “Yer Bize Çimen Verdi” belgeselini tamamladı. Belgeselde, bölgede yapımı planlanan Kasımlar Barajı ve HES projesine yöre insanının bakışı ve göçle boşalan vadideki insanların “su boşa akıyor” propagandasına maruz kalmalarının yarattığı dram yansıtılıyor.

EPİKTETOS’ LA HASAN DAYI BULUŞTU

Yönetmenliğini Ulaş Temur’un yaptığı bir saatlik belgesel, Ahmet Kapucu, Özlem Işıklı, Alper Kocatepe ve Şeyda Maraş’ın da aralarında bulunduğu Sinemakavram ekibinin kolektif çalışmasıyla ortaya çıktı. Belgesele adını veren tekerleme, geleneksel üretim ve yaşam biçimiyle modern yaşama direnen yörenin zengin kültürel dokusunu ortaya koyarken, filmin omurgasını oluşturan Hasan Dayı’nın yalın yaşam öyküsü Yazılı Kanyon’da bulunan Epiktetos’a adanan şiirle bütünleşiyor.

YAŞAM MÜCADELESİNE SİNEMA DESTEĞİ

Sinemakavram ekibinden yapılan açıklamada, belgeselin bölgedeki yaşamın korunmasına yönelik mücadeleye destek vermeyi de amaçladığı belirtildi. Projenin ortaya çıkışının bölgedeki kolektif yaşama kültürüyle paralel geliştiğinin altı çizilen açıklamada, Sinemakavram’ın toplumsal sorunları dert edinen bakış açısının ürünü olan filmin festivaller ve yarışmaların yanında çeşitli televizyon kanallarında izleyiciyle buluşacağı belirtildi.

‘KAYBOLAN HAZİNE BELGELENDİ’

Yukarı Köprüçay Koruma Platformu Sözcüsü Mahmut Leventoğlu ise Sinemakavram ekibinin büyük bir sorumluluk bilinciyle bölgenin değerlerine ve sorunlarına ayna tuttuğunu söyledi. Yukarı Köprüçay Havzası’ndaki gerçekliğin yeterince bilinmediğinin altın çizen Leventoğlu, “Yer Bize Çimen Verdi belgeseli bizim için bölgenin değerlerini belgeleyen çok önemli bir çalışma. Kaybolmaya yüz tutan bu eşsiz kültür ve doğa hazinesini kayıt altına alan özverili çalışmalarından dolayı Sinemakavram ekibini vadimiz ve ülkemiz adına yürekten kutluyoruz” dedi.

Leventoğlu, platform olarak Antalya ve Isparta’da belgeselin özel gösterimlerini içeren etkinlikler yapacaklarını da sözlerine ekledi.
Belgeselin kısa öngösterimi, “http://vimeo.com/33952975” adresinden izlenebiliyor.

1535760cookie-checkHasan Dayı ile Epiktetos bu belgeselde buluştu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.