Hatay’da ODTÜ gerginliği: 1 ölü

Ayça SÖYLEMEZ / Bianet – Hatay’da öldürülen Ahmet Atakan’ın ilk otopsisinde bulunan Hatay Tabip Odası Başkanı Selim Matkap, valiliğin “yüksekten düştü” açıklamasına tepki gösterdi: “Buna dair kanıt yok, Vali nereden biliyor ölüm sebebini?”

Hatay’ın Antakya ilçesindeki ODTÜ direnişinde öldürülen 22 yaşındaki Ahmet Atakan’ın sabaha karşı götürüldüğü Hatay Devlet Hastanesi’nde yapılan ilk otopsisine giren Hatay Tabip Odası Başkanı Selim Matkap, ilk verileri bianet’e anlattı.

Matkap, Hatay Valiliği’nden bu sabah yapılan “Elde edilen ilk verilere ve bilgilere yüksek bir yerden düşmüş olabileceği değerlendirilmektedir” şeklindeki açıklamaya da tepki gösterdi.

Ahmet’in son hali

“Başında künt travma tespit edildi”

Dr. Matkap, olayın ardından Hatay Devlet Hastanesi’ne gittiğini ve ön otopsiye girdiğini ifade etti:

“Atakan’ın vücudunda yüksek bir binanın üzerinden düştüğünü ispatlayan bir bulguya rastlamadık. En önemli iki bulgu var: Birisi akciğerlerde kanama, diğer kafa travması.”
“Kafasında künt travma olarak tabir edilen çökme kırığı ve morarma vardı. Ölüm sebebi bunlardan biri. Bunlarla ‘yüksekten düştü’ diye açıklama yapılamaz.”

“Zaten Valiliğin peşinen açıklama yapmaması gerekir. Kesin bilgi elde etmeden açıklama yaparak kamuoyunu yönlendirmeye çalışıyor. Otopside yüksekten düşmeyi belirten tıbbi bulguya rastlamadık. Kemiklerde, bacağında, kolunda kırık yoktu. Düşenlerde genelde bu kırıklar görülür.”

Görgü tanıkları “polisin gaz kapsülü” dedi…

Görgü tanıkları “gaz kapsülü” diyor

Otopsinin ardından olay yerine de giden Dr. Matkap, görgü tanıklarıyla da hem hastanede hem olay yerinde konuştuğunu belirtti:

“Görgü tanıkları da olayı şöyle anlatıyor: ‘Ana caddeye çıkan ara sokakta dururken iki akrep gelip ortaya gaz bombası attı, gaz bulutunda kaybolduk. Rüzgar dumanı dağıtınca Ahmet’in yerde yattığını gördük.’ Yanındaki arkadaşlarının tanıklığı böyle.”

“Abdullah için de böyle açıklama yapmıştı”

Hatay Valiği daha otopsi işlemleri tamamlanmadan, olayın hemen ardından yaptığı açıklamada, Atakan’ın “yüksek bir binadan düşüp öldüğünü” ileri sürdü.

Dr. Matkap, Hatay Valiliği’nin, Hatay’da öldürülen direnişçi Abdullah Cömert’in ölümüyle ilgili de böyle çelişkili açıklamalar yaptığını hatırlattı.

3 Haziran’da öldürülen Cömert’in ölümüyle ilgili ertesi gün açıklama yapan Valilik, önce ölüm sebebinin silahla yaralanma olduğunu söylemiş sonra bu açıklamasını geri çekerek, Cömert’in başına darbe aldığının tespit edildiğini belirtmişti.

Dr. Matkap, “Otopsi tamamlanmadı, sonucu belirlenmedi, Vali Ahmet’in yüksekten düştüğünü nereden biliyor?” diye sordu.

Ahmet Atakan’ın cenazesi, Hatay Cumhuriyet Savcılığı’nın isteği üzerine, incelenmek ve otopsinin tamamlanması için Adana Adli Tıp Kurumu’na gönderildi.

1395460cookie-checkHatay’da ODTÜ gerginliği: 1 ölü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.