Hatemi: ABD’li Müslümanlara iş düşüyor

ABD’ye yaptığı yaklaşık 2 haftalık ziyaretinin ilk konuşmasında Hatemi, ”ABD’nin terörle mücadele ettiğini iddia ederken, terörü ve kurumsallaşmış şiddeti yoğunlaştırdığını” ifade etti.

Kökten dincilerin, ABD’nin İran’daki büyükelçiliğini ele geçirerek Amerikalıları rehin aldığı 1979’dan bu yana ABD’yi ziyaret eden ilk İranlı üst düzey yetkili olan Hatemi, dün Chicago bölgesinde iki konuşma yaptı.

Kuzey Amerika İslam Cemiyetinin 43. kongresinde yaptığı konuşmada onbinlerce Müslümana seslenen Hatemi, Batı ile Doğu arasında, Haçlı Seferlerine kadar uzanan ve bugün de devam eden kronik yanlış anlamalar bulunduğunu söyledi.

Hatemi, Amerikalı Müslümanların “sosyal platformda daha etkin rol alarak” lobi grupları oluşturabileceğini ve diğer Amerikalılarla uzlaşma sağlayabileceğini kaydetti.

ABD’yi “büyük ulus” olarak niteleyen Hatemi, dönemin İran cumhurbaşkanı olarak 11 Eylül saldırılarını kınayan ilk dünya liderleri arasında bulunduğunu da hatırlattı.

Hatemi, Müslümanların modern dünyayı kucaklayan, diğer dinlere hoşgörülü davranan ve barış yönünde çalışan yeni bir kimliğe bürünmesi gerektiğini de ifade etti.

ABD’ye perşembe günü gelen Hatemi, ziyareti sırasında üniversitelerde konuşmalar yapacak, iki İslam toplantısına katılacak.

 

1135750cookie-checkHatemi: ABD’li Müslümanlara iş düşüyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.