Hatip Dicle yoksa, BDP de yok

Hatip Dicle hapisten çıkmaz ve vekilliği iptal edilirse bağımsız vekiller yemin etmeyecekler.

Yargıtay 9. Dairesi’nin Diyarbakır’dan milletvekili seçilen Hatip Dicle hakkında verdiği 1 yıl 8 ay hapis cezasını onaylamasıyla başlayan tartışmalar bölgede yerini gergin bekleyişe bıraktı.

BDP Genel Başkanı Hamit Geylani, vekil seçilmesine rağmen mahkeme kararı olmadan serbest bırakılmayacak olan ve YSK tarafından aldığı ceza nedeniyle vekilliğinin iptal edilmesi riski bulunan Hadip Dicle için, “Kırmızı çizgimizdir. Grubumuz Meclis’in hem kilidi hem anahtarı. Bütün hukuksuzlukları Meclis’te kilitleme gücüne ve iradesine sahiptir. Dicle’nin seçildiği iradeyi ortadan kaldıracak, yok sayacak güç tanımıyoruz.” dedi.

Diyarbakır İl Seçim Kurulu, vekilliğinin iptal edilip edilmeyeceği YSK tarafından karara bağlanacak olan Dicle’nin mazbatasını, dün avukatlarına vermedi. A.A.’nın haberine göre, YSK Başkanı Ali Em Dicle’nin savunmasının henüz kendilerine ulaşmadığını, seçim sonuçları kesinleşene kadar savunmanın gelmesi gerektiğini söyledi. BDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Avukat Meral Danış Beştaş da Dicle’nin vekilliğinin düşürülemeyeceğini belirtti. Dicle dışındaki milletvekillerinin de vekilliğin iptali halinde, Meclis’teki yemin törenine katılmama ve Meclis’i çalışamaz hale getirme gibi eylemlere imza atacakları öğrenildi.

‘TBMM’ye eksik gitmeyiz’

Diyarbakır Milletvekili Altan Tan ve İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, dün Diyarbakır D Tipi Cezaevi’nde yatan Dicle ve Van’dan milletvekili seçilen Kemal Aktaş ile görüştü. Cezaevi çıkışında açıklama yapan Önder, Dicle’nin durumuna dikkati çekerek, “Bir milletvekili eksik olsa bile Meclis’e gitmeyeceğiz. Onları da alarak hep birlikte Meclis’e gideceğiz. Türkiye halkları hep birlikte bu ruhsatı verdi. Bu ruhsatın erbapları tamamlanıp bir araya gelinceye kadar burada kalacağız” dedi.

NAMIK DURUKAN/Milliyet

1296150cookie-checkHatip Dicle yoksa, BDP de yok

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.