Hava kirliliği standartın üstünde

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından hazırlanan, ”Çevresel Performans İnceleme Raporu: Türkiye” raporunda, ”Bazı kent ve sanayi bölgelerinde kükürtdioksit ve azotoksit parçacıklardan kaynaklanan yerel hava kirliliğinin ulusal hava kalitesi standartlarını aştığı” ifade edildi. 


Raporda, ”inceleme döneminde Türkiye’nin kükürtdioksit ve karbonmonoksit emisyonlarının ekonomik kalkınmadan ayrılması konusunda önemli bir gelişme kaydettiği” vurgulandı. 


OECD’nin raporunda,”Yüksek vergiler ve bölgedeki tedarik koşulları nedeniyle Türk benzin ve dizel fiyatları (bugünkü döviz kurlarına göre) OECD üyesi ülkeler arasında en yüksek seviyelerde yer almaktadır. Bazı kent ve sanayi bölgelerinde kükürtdioksit ve azotoksit parçacıklarından kaynaklanan yerel hava kirliliği ulusal hava kalitesi standartlarını aşmaktadır. 2000-2001 yıllarındaki dikkat çekici bir düşüşün ardından, kara yolu yük ve yolcu trafiğinin ikisi de hızla artmış ve şehir merkezlerindeki de dahil olmak üzere önemli bir kirlilik kaynağını oluşturmuştur. Türkiye’nin, Avrupa’da ısıtma için güneş enerjisini geniş çaplı olarak kullanan ilk ülke olmasına rağmen, yenilenebilir kaynakların ısıtma potansiyeli etkin bir biçimde kullanılmamaktadır. Demir yolu ağının önemli bir şekilde güncellenmesine rağmen, demir yolu yük trafiği artmamıştır ve demir yolu yolcu trafiği düşmüştür” denildi. 

1071830cookie-checkHava kirliliği standartın üstünde

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.