Hava kirliliğinden 310 bin ‘erken ölüm’

Avrupa Komisyonu’nun önayak olduğu araştırmaya göre hava kirliliği AB’de ortalama insan ömrünü yaklaşık 9 ay geriye çeken gizli bir etmen olarak görüldü.

Araştırmada sadece İngiltere’de hava kirliliğinin yılda 32 binin üzerinde erken ölüme yol açtığının sanıldığı belirtildi.

Uzmanlar, eğer temiz hava için gerekli önlemler alınırsa bu ölüm vakalarının çoğunun engellenebileceğini vurguladı.

EKNOMİYE OLUMSUZ ETKİSİ

Araştırmaya göre her Avrupalı yılda ortalama yarım gün hava kirliliğinden kaynaklanan sağlık rahatsızlıkları nedeniyle işe gelmiyor.

Uzmanlar bunun AB ekonomisine yılda 80 milyar euro maliyeti olduğunu hesapladı.

Hava kirliliğinin insan sağlığına yönelik en ciddi tehdidi akciğerlere ve hatta kimi durumlarda kana karışabilen küçük partiküller olarak açıklandı. Bu zararlı maddelerin başlıca kaynağı ise yollardaki trafik, sanayi atıkları ve evlerdeki ısıtma cihazları.

Araçların egzosundan salınan kirli maddelerin güneş ışığıyla reaksiyona girmesi sonucu meydana gelen ozon, solunum yolları hastalıklarının belli başlı nedenlerinden birini oluşturuyor.

AB’DEKİ FARKLI TABLO

Durumun en ciddi boyutlarda olduğu bölgeler arasında Benelüks devletleri, İtalya’nın kuzeyi, ve Macaristan ya da Polonya gibi yeni katılan üyeler sayılıyor. Hava kirliliğinin ortalama insan ömrünü en az etkilediği ülke ise Finlandiya ve İrlanda olarak açıklandı.

Avrupa Komisyonu önümüzdeki mayıs ayından itibaren yeni bir çevre stratejisi belirleyerek hava kirliliği tehdidine karşı daha kapsamlı bir mücadeleye girişmeyi planlıyor.

Önlemler arasında, fosit yakıtlarının tüketimini kısmak, alternatif enerji kaynaklarının kullanımını artırmak, ve kent merkezlerinde trafiğe kısıtlamalar sayılıyor… (BBC)


Birleşmiş Milletler, Irak, Kongo derken, şimdi de cinsel taciz iddialarının yarattığı bir skandalın odağında…

İLGİLİ HABER: Bravo! Temiz hava için kontak kapattılar

1099630cookie-checkHava kirliliğinden 310 bin ‘erken ölüm’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.