Hava trafiği iyice karışıyor

İngiliz Uluslar Topluluğu üyesi, Güney yarımkürenin ada ülkesi Yeni Zelanda’da 30 yıldır faaliyet gösteren bir kuruluşun ürettiği, modern teknolojiyi aşan cinsten aygıtlarla tek kişilik uçuş olanağı başladı.

Jetpacks adı verilmiş, sırt çantası gibi omuzlardan takılan bir hava-motosikletini üretmiş Martin Aircraft Co.şirketiyle Amerikan ve Kanada’lı alıcılar derhal temasa geçti. fYasal lisanslar açısından gereken işlemler tamamlanır tamamlanmaz hem ABD’ye ve hem de Kanada’ya bayilikler verecek olan Martin Havayolları peşin parayı şimdiden cepte biliyor.

Hava-motosikleti, aslında pek ucuza satılamıyacak. Şirketin üreteceği sırt çantalı havada giden motosikletli araçların en az 150 bin Dolara satılacağı tahmin ediliyor. Ancak iş dünyasının pazarlama uzmanlarına bakılırsa, bu fiyat, bu yeni araca merak duyanlar için pahalı bulunmuyor.

Hava-motosikletinin bir uçak, yahut bir tür hava aracı olup olmadığı üzerine Yeni Zelanda’da uzun süre hukuk mücadelesi veren şirket, sonunda ¨Bu aygıt, insanı yerden havaya kaldıran bir şeydir, uçak ve helikopter sayılamaz¨ diye davaları birer birer kazanmıştı. Ancak 2 bin metreye kadar çıkabilen ve saate 80 km.sürat yapan hava-motosikletiyle havada takla atmak dahi mümkün olduğundan, şimdi ABD ve Kanada’nın ulusal güvenlik birimleri, terörle mücadele eden kuruluşları, polis ve hatta ordu durumdan rahatsızlık duydu. Hava-motosikletini satın alacaklara ciddi şekilde emniyet soruşturması yapılacak. Bununla beraber hava-motosikletleri için nasıl bir ehliyet sistemi bulunacağı, hangi tarz sınavla satın alıcılara ehliyetleri verileceği henüz belirlenmedi. Bütün bu karışıklık içinde anlaşılan şu ki yakında hava trafiği iyice karışmış olacak.

1554530cookie-checkHava trafiği iyice karışıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.