Havalimanı bugün açılıyor…

“Cumhuriyet tarihinin en büyük yatırımı” olarak nitelenen İstanbul Yeni Havalimanı’nın resmi açılışı bugün yapılıyor. İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), havalimanının inşaat sürecinde yaşanan işçi eylemlerinde tutuklanan 30 işçi ve bir sendika başkanının serbest bırakılmasını istedi.

Havalimanının inşası için şu ana kadar 7 milyar euronun üzerinde bir yatırım gerçekleştirildi.

Kademeli olarak yapılacak olan projede ilk faz için önce 90, sonra 150 ve 2020’lerin sonunda tamamlandığında da 200 milyon yolcu geleceği düşünülüyor.

İhale şartnamesine göre, DHMİ tarafından verilen yolcu gelir garantisi 12 yıl için toplamda 6,3 milyar euroya ulaşıyor.

“HAPİSTEKİ İŞÇİLER BIRAKILMALI”

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), bugün açılışı yapılacak olan İstanbul yeni havalimanının inşaat sürecinde yaşanan işçi eylemlerini ve tutuklamaları konu alan bir rapor yayımladı.

HRW raporunda, çalışma koşullarını protesto eden çok sayıda işçinin işten atıldığı ve haklarında cezai işlem başlatıldığı vurgulanıyor.

HRW Türkiye Direktörü Emma Sinclair-Webb, tutuklu işçilerin serbest bırakılması yönünde şu çağrıda bulundu:

“Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın son mega projesinin cam ve çelik duvarlarının arkasında, kötü çalışma koşullarını protesto eden 30 işçi ve bir sendika başkanı hapiste tutuluyor. Hapisteki işçiler serbest bırakılmalı, tüm işçiler hakkında açılmış ceza soruşturmaları düşürülmeli ve protesto eylemi yaptıkları için haksız olarak işten çıkartılmış diğer tüm işçiler de işlerine geri dönebilmeli.”

2240010cookie-checkHavalimanı bugün açılıyor…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.