Hayaller ışıl ışıl, gerçekler beton kalıbı!

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Antalya’da Büyükşehir Belediyesi tarafından uygulamaya konulan falezlerin ışıklandırılması projesinin ilk etabı Yavuz Özcan Parkı’nda başlamıştı. Kamuoyundan gelen tepkilerin ardından askıya alınan projenin uygulandığı alanda ortaya çıkan görüntüler, “korunan alanda böyle proje mi yapılır?” dedirtiyor. Bu projede hayaller ışıl ışıl, gerçekler ise beton kalıbı…

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, eleştirenleri projenin detaylarını bilmediğini açıklamış, başdanışmanı Cem Oğuz ise “her nokta yerinde tespit edildi” ifadelerini kullanmıştı. Ancak yüklenici firmaya teslim edilen Yavuz Özcan Parkı’ndaki uygulamada falezlerin üzerinde sarkan dev kablolar, beton duba kalıpları, metal borular ve ertelenen proje inşaatından geriye kalan görüntü kirliliği var. Falezlerin ışıklandırılması projesi, 31 Mart 2019’da 714 bin 264 vatandaşın oyunu alarak yerel seçimleri kazanan ve ardından 2 Nisan 2019’da mazbatasını alarak başkanlık koltuğuna oturan Muhitin Böcek’in iki yıllık görev süresi boyunca en kötü yönetilen girişimlerden biri oldu. Günlerdir beton kalıpları arasında falezlerin üzerinden balık tutmaya çalışan kent sakinlerinin aklındaki sorulara halen ne bir yanıt üretemeyen belediye yönetimi her geçen gün kurumsal imajına zarar vermeyi sürdürüyor.

İŞTE BAŞKAN’IN ‘HER ŞEYİ DÜŞÜNDÜK’ DEDİĞİ PROJENİN UYGULAMASI

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin falezlerin ışıklandırılması projesinin ilk etabının uygulandığı Yavuz Özcan Parkı’nda ortaya çıkan görüntüler, daha yolun en başında falezlere ve çevresine nasıl bir tahribat verilebileceğini ortaya koyuyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, “Eleştirenler projenin detaylarını bilmiyor. Falezlerin ve orada yaşayan hayvanların zarar görmemesi için her şeyi düşündük” dediği ışıklandırma projesi kamuoyundan gelen tepkilerin ardından askıya alınmıştı.

BAŞDANIŞMAN ‘GÖRSEL BİR ŞOVDU’ DİYE SAVUNDU

Büyükşehir Belediye Başkanı Böcek’in Başdanışmanı Cem Oğuz’un ise “Görsel bir şovdu aslında, hem Antalyalılar hem de turistlerin ilgisini çekecek, doğal yapıya kesinlikle zarar vermeyecek ultraviyole ve kızılötesi, özel tasarruflu LED armatürler kullanıldı” sözleriyle savunduğu ışıklandırma projesinin ilk etabı Yavuz Özcan Parkı’nda başlamıştı.

PROJENİN AYRINTILARI HER 10 METREDE BİR BETON DUBA ÖNGÖRÜYOR

Proje dosyasında yer alan detaylara göre ışıklandırma direklerinin yerleştirilebilmesi için her 10 metrede bir beton dubalar yapılması öngörülüyor. Projenin inşaatı askıya alındı ancak Antalya Büyükşehir Belediyesi henüz akıbetinin ne olacağına ilişkin kamuoyundaki soruları giderecek içerikte bir açıklama yapmadı.

KENT KONSEYİ RAPORUNUN ÖZETİ: ‘FALEZLER KORUNMALI’

Bu süre içinde Antalya Kent Konseyi de kapsamlı bir rapor hazırlayarak falezlerin ışıklandırılmasına ilişkin projeye ilişkin görüş ve önerilerini sıraladı. Kent Konseyinin hazırladığı rapor, “zaten bir ışık kirliliği ile karşı karşıya olan falezlerin yeni bir ışıklandırma projesine değil, korunmaya ihtiyacı var” şeklinde özetlenebilir.*

UYGULAMA SAHASINDAKİ GÖRÜNTÜLER VE TAHRİBAT DÜŞÜNDÜRÜCÜ

Yavuz Özcan Parkı’nın seyir noktalarında uygulamaya konulan beton dubaların konumu ve hacimleri mevcutta düzenlenmiş park alanının önemli ölçüde yapılaşacağını ve denizle buluşan kent halkının seyir alanını kapatacağını gösteriyor. Işıklandırma projesi için toplam 128 adet direk, 143 adet de LED projektör montajının yapılacağı düşünüldüğünde ortaya çıkacak görüntü kirliliği ve tahribat düşündürücü boyutta.

UYGULAMAYA GÖRE PROJEDE HER NOKTA YETERİNCE DÜŞÜNÜLMEMİŞ

Yavuz Özcan Parkı’nda falezlerin üzerine özensizce döşenen ve gelişigüzel sarkıtılan, doğal peyzajı oluşturan bitki örtüsünün üzerinden geçirilen dev kablolar ise projede her noktanın yeterince düşünülmediğini gösteriyor. İpli kaya tırmanışı yapan kimi dağcıların bile güvenlik için kullanılan bolt (cıvata) takmayı kirlilik olarak gördüğü bir dönemde çok hassas bir doğal miras olan falezlerde böylesi bir uygulama kabul edilebilir değildir.

HASSAS ALANLAR ALT YAPI FİRMALARINA TESLİM EDİLİYOR

Tıpkı Salda Gölü’nde olduğu gibi “hassas” doğal yapıları barındıran falezlerde de proje bir altyapı firmasına verilmiş. Salda Gölü’ndeki millet bahçesi projesi de taş ocağı, beton santrali dâhil en kaba haliyle cezaevleri ve askeri binalar inşa eden bir firmaya verilmiş, kısa süre sonra eşsiz doğa mirasın kumları kepçelerle kamyonlarla taşınmış ve ardından ilgili bakanlık firmaya yaptırım uygulamıştı.

IŞIKLANDIRMA İHALESİNİ ALAN FİRMANIN SAHİBİ AKP’Lİ MECLİS ÜYESİ

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin falezleri aydınlatma projesi de benzer şekilde bir altyapı firması olan Elazığ merkezli Urul Altyapı İnşaat Elektrik Petrol Ürünleri Gıda Otomotiv San. A.Ş adlı yüklenici firmaya verildi. Daha çok kamu ihalelerinde adı öne çıkan firmanın kurucusu olarak görülen ve halen şirketin büyük ortağı olan Ebubekir Akgül’ün 31 Mart 2009 tarihinde yapılan yerel seçimlerde AKP’den Elazığ İl Genel Meclisi üyeliğine seçildiği ve iki dönem bu görevi yürüttüğü iddia ediliyor.

BELEDİYE MECLİSİ BİR YIL ÖNCE 10 MİLYONLUK BÜTÇEYİ ONAYLADI

Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi 13 Mart 2020 tarihli oturumunda, “Falez Bandı Aydınlatma İşi” ile ilgili kullanılmak üzere 10 milyon liralık bütçe ile ilgili Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Av. Cansel Tuncer’in yetkili kılınmasına oy birliği ile karar vermişti. Falezlerin ışıklandırılması projesiyle ilgili 1 Aralık 2020 tarihinde yapılan ihalede yaklaşık maliyet olarak 8.892.987,67 TL belirlendiği, ihalenin ise 6.477.000 TL ile en düşük teklifi veren Urul Altyapı İnşaat firmasına verildiğini öğreniyoruz. İhalenin ardından 6 Ocak 2021 tarihinde ise firma ile sözleşme yapılmış.

TVKB KOMİSYONUNA SÖZLEŞMEDEN İKİ AY SONRA BAŞVURULDU

Ancak Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin korunan alan olan falezlerde uygulamak istediği ışıklandırma projesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesindeki Antalya 1 Numaralı Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Komisyonu’na başvurduğu tarihin 2 Mart 2021 olması dikkat çekiyor. İhale sözleşmesini yaptıktan yaklaşık iki ay sonra, projeyle ilgili en önemli onay merci, bir anlamda son sözü söyleyecek kurum olan TVK Bölge Komisyonu’na başvurulması açıklanması gereken ayrıntılardan biri. İhalesi ve sözleşmesi yapılan proje onaylanmasa ne olacaktı? Ayrıca konunun yaban hayatı yönüyle ilgili Doğa Koruma ve Mili Parklar Bölge Müdürlüğü’ne de hiçbir başvuru yapılmaması da bir başka eksiklik…

BİRÇOK YÖNÜYLE TARTIŞMALI PROJE

Zengin doğal ve kültürel mirasıyla Türkiye’nin vitrini olan kentlerin başında gelen Antalya’nın yaklaşık 13 kilometrelik uzunluğa sahip olan kıyı uçurumlarının ışıklandırılması için kenti yönetenlerin aylardır ısrarla savunduğu proje birçok yönüyle tartışmalı.

‘BİZ BİRLİKTE YAPARIZ’ ANLAYIŞI İLE ÖRTÜŞMÜYOR

“Türkiye’nin turizm başkenti” olarak kodlanan bir kentin yöneticilerinin ortaya koyduğu vizyonun, kent halkının önemli bir bölümünün ve konuyla ilgili uzmanların rahatsızlık duyacağı düzeyde olması, Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in seçim kampanyasının sloganı olan ve halen kullandığı “Ben Sen yok, biz birlikte yaparız” anlayışı ile de örtüşmüyor.

BAŞKAN BÖCEK’İN İKİ YILDA EN KÖTÜ YÖNETTİĞİ PROLERDEN BİRİ

Kent kamuoyundan ve aralarında dünyaca tanınan bilim insanlarının da olduğu uzmanların eleştiri ve uyarıları karşısında “Eleştirenler projenin detaylarını bilmiyor” diyebilen ancak detaylarının ne olduğu hakkında kamuoyunu ikna edici bir açıklamada bulunmayan Böcek’in ikinci yılını dolduran başkanlık dönemi boyunca yürütülen en olumsuz süreçlerden biri falezlerin ışıklandırılması projesi oldu. Başkan Böcek’in kişisel sosyal medya hesabından paylaşılan ve birçok takım arkadaşının da paylaştığı proje videosunda yer alan ve kamuoyunda tepkiyle karşılanan, “pavyon” benzetmeleri yapılan görüntülerin projenin gerçek görüntüleri olmadığını dile getiren Başkan Danışmanı Cem Oğuz’un sözleri de sürecin nasıl yönetildiğine dair önemli bir ayrıntıydı.

BETON KALIPLARI BE KABLO KİRLİLİĞİ OLDUĞU GİBİ DURUYOR

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin falezleri ışıklandırma girişimi şimdilik rafa kaldırıldı. Ancak projenin ilk uygulamasının başladığı Yavuz Özcan Parkı’ndaki kablo ve beton kalıbı kirliliği olduğu gibi duruyor. Büyükşehir yönetiminin projenin yerini değiştirmeye yönelik formüller arayışında olduğu, ihale sözleşmesindeki bir maddeye dayanılarak aynı işi başka bir alanda yaptırabilmenin yollarının arandığı öne sürülüyor. Geleneksel olarak her yıl 15 Nisan’da başlayan Turizm Haftası’na sayılı günler kala turizmin başkenti Antalya’da kendin kalbinde yer alan falezler belediye eliyle uygulamaya konulan projenin yarattığı görüntü kirliliği halen olduğu yerde duruyor.

BELEDİYE YÖNETİMİNİN ÖZELEŞTİRİ YAPMAYA İHTİYACI VAR

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’e kent kamuoyunda önemli ölçüde rahatsızlık yaratan ve başında bulunduğu kurumun kurumsal imajına zarar veren bu görüntü kirliliğinin bir an önce ortadan kaldırılması için gereğini yapmasını öneriyoruz. İktidar partisinin belediyelerinin çılgın projelerinden bunalan ve özlemini çektiği belediyeciliğe şans vermek, nefes alabilmek için muhalefetin adaylarına oy veren seçmenlerin yaşadığı hayal kırklığının daha da büyümesine engel olmak için özellikle Antalya’da belediye yönetiminin özeleştiri yapmaya ihtiyacı var. Tek bir projede bile kent kamuoyunu bir aydan fazla süredir anlamsız biçimde meşgul eden basit kurumsal iletişim hatalarıyla kent kamuoyunu daha fazla germek imaj kaybından başka bir kazanım sağlamaz.

***

*Antalya Kent Konseyi’nin falezlerin ışıklandırılmasıyla ilgili görüş ve önerilerini içeren rapor için: http://antalyakentkonseyi.org.tr/antalya-kent-konseyinin-falezlerin-aydinlatilmasiyla-ilgili-gorusu

2505670cookie-checkHayaller ışıl ışıl, gerçekler beton kalıbı!
Önceki haberAlman Sol Parti’den Türkiye çağrısı
Sonraki haber1.3 milyar nüfuslu Hindistan’ı geride bırakan Türkiye, vaka sayısında dünya birincisi oldu!
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.