Hayallerin rakamları

Konusmak, insanlarin en büyük sansi. Yeter ki, birbirimizi anlayabilmek için dinlememiz gerektigini bilelim, önyargilardan arinmis olmak gerektigini de hatirlayarak elbette…
Düsünmek, gelismek, yenilenmek, insana çok deger katar. Kendimizden baska herkesin de böyle haller içinde olabilecegini yahut henüz olgunlasmadiklarini da düsünebilmeliyiz, fakat kendi hayat yolculugumuza da dörtnala devam etmeliyiz.

Sanatçilar, hayat yolculuklarina hep doludizgin devam ederler, birer Evliya ÇELEBI gibi yol alirlar, yol gösterirler. Aklima Baris MANÇO’nun 7 den 77 ye, 4×21, gibi TV Programlari geliyor hemen. Yasanilan yahut yasamayi hayal ettigi çok seyi, rakamlarla ifade edis gelenegini hatirliyorum.
Atasözlerimizdeki benzetmeler geliyor aklima, ”41 kere Maasallah”, ”40 yilda bir”,”100 yasinda bir çocuk”,”7 sinde ne ise 70 inde o’dur”, ”10 numara insan”, ”12 den vurdu”, ”4 ayak üzerine düstü”, ”40 indan sonra azani…”, ”1 çekirdek verdim, 4 bostan verdi”, ”7 kat yabanci”, ”7 köyün delisi”, ”7 veren gül gibi”, ”9 köyden kovulur”,”7 iklim 4 bucak dolasmak” ve daha nicelerini hatirliyorum.
Medyada reklam sektörü de, pastadan paylarini aldiklari gibi, rakamlardan da faydalaniyor, ”7×24” gibi…
Türküler özümüz, türküler sözümüz oldugu için, hatirlarsak eger, ”365 günüm de yandi ha yandi”, ”49 yıl bu yollarda”, ”Bin cefalar etsen, almam üstüme” der…
Egitime her zaman, her yerde ve her durumda muhtaç olan insanlar için, yani demek istiyorum ki, yeryüzünün her yerinde insanlarin egitime ve gelismeye ihtiyaçlari vardir, en azindan meslek sahibi olup çalismak ve para kazanmak için buna ihtiyaçlari vardir, çünkü insanlarin kendilerine yakisan sekilde yasama haklari vardir. Bu da çalisip ekmegini kazanmakla olur, kendi yeteneklerini kesfederek ve sevdigi isi yaparak…
Sanirim sadaka almak ve sartli sadaka almak, insan ruhuna çok agir gelir, en azindan bu benim için böyledir.
Yasadigim sehirde, Istanbul’da görebildigim ve duyabildigim kadariyla, Sanatçilar, Emekliler, Meslek sahipleri, Çalisanlar, Çalisamayanlar, herkes isinin olmasini hayal ediyor, isinin sürmesini bekliyor.
Yasamak için, nefes alip-vermek ve çalismak gerekiyor ki, güzelliklere dogru güller içinde kosarak gidilsin.
Egitim hayatima, evimizde anne-babamin dogal egitimiyle basladim, anaokuluna gitmedim, çünkü benim zamanimda anaokulu diye bir okul açilmamisti, ilkokul egitimim de 5 yil sürdü, 3 yil Orta okul, 3 yil Lise egitimi aldim. Ardindan birkaç Üniversitede okudum, bilgi sahibi oldum fakat mezun olmadan ayrildim, müzik okumak istedigime karar verdigim zaman ise 1 yil Hazirlik sinifi okuyup ardindan 4 yıl daha okuyup mezun oldum. Ve çok mutlu oldum, sevdigim konuda okudugum için, eskiden okudugum okullari da hiç zaman kaybi gibi görmedim, okudugum hersey bana bu hayatta faydali oldu, bana bir harf ögreten herkese, bütün ögretmenlerime, basta ilkögretmenlerim Anne-Baba’ma, Amca-Dayi’larima, ilköretmenim’e, Basögretmenim ATATÜRK’e hep tesekkür ettim ve tesekkürüm hiç bitmeyecek.
Simdi düsünüyorum, Japonlar, ilkögretime 3 yasinda basliyorlarmis, çok çaliskan insanlarmis, yeryüzündeki insan egitimine, güzel bir örnek bence.
Hiç okula gidemeyen insanlar var bu hayatta, bu fani dünyada 3 günlük mutluluk bile yok, ne hazin.
Okula gitmek, ögrenmek, arkadaslarla ve ögretmenlerle birlikte gelismek mutlu eder insani.
Ve çalismak, hiç ölmeyecekmis gibi çalismak, diri tutar insani, en güzel aliskanliktir çalismak…
Bütün arastirmalar, iyi ve faydali bir egitim sistemini baslatmak yahut sürdürmek içindir diye düsünüyorum. Yani, sözü edilen, 4+4+4 yillik egitim mi, 5+3 , yahut baska yillarin toplami mi?
Bunlar düsünülür, konusulur, bir yol bulunur, denenir, görülür, yeter ki yüregimiz çarpsin, yeter ki saglikli yasayalim ve saglikli toplum içinde yasayalim.
Bütün düsüncelerim arasinda elbette tüm insanlar gibi benim de hayallerim var, yasadigima göre…
Elbette benim de umutlarim var, herkes gibi…
Ve Nasreddin Hoca’mizin fikralarina güldügüm gibi, çok düsündügüm kadar, farkinda bile olmadan kendi kendime gülümsedigim de oluyor, kendi kendimle konustugum da, diyorum ki, Neye niyet, neye kismet derler, Egitim için düsünülen 4+4+4 yillari, belki de Cumhuriyet Halk Parti’sinin iktidar yillari olacaktir, kim bilir? Ben sadece hayalimi söylüyorum, hayallerimin harflerini söylüyorum, 4+4+4 yillariyla CHP Kemal KILIÇDAROGLU, İktidar’da ne güzel olur…”Görelim Mevla’m neyler, neylerse güzel eyler”
Konusmak, insanin en güzel sansi, gerçekleri ve hayalleri konusmak mutlu ediyor beni, hayat yolculugumun sürdügünü bilmek…

1635520cookie-checkHayallerin rakamları

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.