Haydi Abbas vakit tamam…

Filistin Merkez Seçim Komisyonu’nun resmi olmayan ilk kesin sonuçları açıklamasının ardından Abbas ile birlikte toplanan El Fetih Merkez Komitesi’nin, kurulacak yeni hükümete katılmama kararı aldığı belirtildi. Komitenin üyesi İntizar Vezir, komitenin söz konusu kararını açıklarken, bir diğer komite üyesi Nebil Şaat, muhalefette yer almayı istediklerini kaydetti.

El Fetih’in Filistin’de kurulacak yeni hükümete katılıp katılmayacağına ilişkin son kararı Filistin lideri Mahmud Abbas’ın vereceği belirtiliyor.

Bu arada, İsrail Başbakan Vekili Ehud Olmert’in, Filistin seçimlerinin galibi görünen Hamas’ın yansımalarını ele almak üzere kabinedeki üst düzey bakanlarla acil bir toplantı yaptığı belirtildi.

Yetkililer, toplantının üç saat sürdüğünü belirtirken, toplantıda herhangi bir karar alınıp alınmadığı henüz bilinmiyor.

Seçimlerin resmi olmayan kesin sonuçlarına göre, Filistin’de 132 sandalyeli parlamentoda Hamas’ın 76, El Fetih’in 43 sandalye kazandığını açıklanmıştı.

DÜNYA NASIL KARŞILADI?

ABD Başkanı George Bush, Filistin’deki Genel seçimler de demokratik olarak seçilen Hamas’a karşı Mahmud Abbas’ın görevinde kalmasını istedi. İsrail de Hamas’ı ‘Tanımıyoruz’ açıklaması yaptı…
 
Hamas’ın Filistin’de seçimi kazanması, dünyada değişik yankılar buldu.

Ankara: Önemli Bir Aşama
Ankara, Filistin seçimlerinin Birleşmiş Milletler’in bölgede adil, kapsamlı ve kalıcı barış ile istikrarın tesis edilmesi çabalarına yardımcı olması temennisinde bulundu.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, seçimlerin, Ortadoğu barış sürecinin canlandırılması yolunda önemli bir aşama olduğu ifade edildi.

Bush: Önce Şiddet Durmalı… Rice: Hamas Terör Örgütü
Amerika Birleşik Devletleri Başkanı George Bush, şiddeti durdurmadığı sürece Hamas’ın, Ortadoğu barış sürecinin parçası olamayacağını söyledi. Bush, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’tan da görevinde kalmasını istedi.

Amerikan Dışişleri Bakanı Condoleeza Rice, Hamas’ı hala bir terör örgütü olarak gördüklerini ve seçimin bunu değiştirmeyeceğini söyledi.

Blair: Hamas Seçimini Yapmalı
İngiltere Başbakanı Tony Blair, Filistin seçimlerinin galibi Hamas’ın demokrasi ve şiddet arasında seçim yapması gerektiğini bildirdi.

BM: Hamas Artık Silah Bırakmalı
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan da, seçimi kazanan grubun artık siyasi sürece girdiğini ve silah bırakması gerektiğini kaydetti.

AB: Silah Bırakın
Avrupa Birliği de, tüm gruplara silah bırakma, şiddetten vazgeçme ve İsrail’in var olma hakkını tanıma çağrısı yaptı.

Avusturya:Filistin Halkı Geleceğini Seçti
Avrupa Birliği Konseyi adına dönem başkanı Avusturya’dan yapılan açıklamada, seçimde, “Demokratik yollarla siyasi geleceğini belirlemek için Filistin halkının açık bir taahhütte bulunduğu.” kaydedildi.

İsrail: ‘Terör Hükümeti’yle İlişkiye Geçmeyeceğiz
İsrail Dışişleri Bakanı Vekili Tzipi Livni, Avrupa Birliği ülkelerine, Filistin’deki “terör hükümetiyle” ilişkiye geçmemeleri için çağrı yaptı.

Rusya: Hükümetle İlişkiye Gireceğiz
Rusya Dışişleri Bakanlığı Ortadoğu özel temsilcisi Aleksandır Kalugin ise, Filistin’deki yeni hükümetin “Büyük ihtimalle İslamcı bir hükümet olacağını, ancak Rusya’nın her şeye rağmen yeni hükümetle de işbirliği yapma niyetinde” olduğunu söyledi.

Amr Musa: Hamas Sokaktaki Tavrını Değiştirmeli
Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, Hamas’ın, iktidarda, sokaklardakinden farklı hareket edeceğini bildirdi.

İran: Filistin ‘Direniş Devem Etmeli’ Diyor
İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hamid Rıza Asefi de, sonucun Filistinli seçmenlerin, İsrail işgaline karşı yürüttükleri direnişin devam etmesi yönündeki isteklerinin bir kanıtı olduğunu söyledi.

1122640cookie-checkHaydi Abbas vakit tamam…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.