Haydi Abbas, vakit tamam

 

Filistin’de iç birliği sağlamaya çalışan yeni lider Mahmud Abbas’a ev ödevi verildi. Londra’da düzenlenen ve BBC’de dahil pek çok medyanın Filistine yardım toplantısı diye duyurduğu Orta Doğu Toplantısı’nın sonuç bildirgesinde ABD ve İngiltere Filistin’den beklentilerini açıkladı. Abbas, toplantıda reform sözü verdi…

Londra’daki toplantıya aralarında BM Genel Sekreteri Kofi Annan, AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Javier Solana, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Dünya Bankası ve IMF üst düzey yetkilileri de katıldı. Toplantıda İsrail yer almadı. İsrailli yetkililerden Zalman Şoval, konferansın Filistinlilerin iç sorunları hakkında olduğunu ve bu konuyla doğrudan bağlantıları bulunmadığını savundu.

Toplantının açılışını yapan İngiltere Başbakanı Tony Blair, tartışılan konuların sadece Orta Doğu için değil tüm dünya açısından büyük önem taşıdığını çünkü buradaki barışın başka bölgelere de etki edeceğini söyledi. Rice da toplantının barış sürecini baltalamak isteyenlere karşı eşgüdümlü bir cephe mesajını da içerdiğini söyledi.

ABBAS’TAN İSTENİLENLER

Toplantı sonrasında hazırlanan 16 sayfalık bildiride Abbas’tan şunlar istendi:
– Filistin Yönetimi değişecek
– Filistin yönetimi güvenilirliğini kanıtlayacak
– Seçimler, kamu idaresi, adliye, temel hukuk ve anayasa, sosyal konularda reformlar yapılacak.
– Devlet güvenlik mahkemeleri kaldırılacak.
– Filistin güvenlik ve istihbarat birimlerinin desteklenmesi ve birleştirilmesi süreci de devam edecek. Güvenlik; iç, ulusal ve istihbarat olarak yeniden düzenlenecek.
– ABD’inin önderliğinde Reformları İzleme komitesi oluşturulacak. 

Süreç içinde İsrail ile iyi komşuluk ilişkileri olan egemen, bağımsız ve demokratik bir Filistin devleti kurulacağı belirtilerek, İsrail’in uyguladığı mal ve emek dolaşımı sınırlamalarının da kaldırılması gerektiği belirtildi.

ABBAS MEMNUN

Abbas, toplantıda yaptığı konuşmada, bağımsız bir Filistin devletinin, demokrasi ve hukukun üstünlüğü temelleri üzerinde yükseleceğini söyledi.

Filistin tarafının, güvenlik konusuna eğilmeye de yüzde yüz kararlı olduğunu belirten Abbas, ancak sadece güvenliğe odaklanan, Filistinlilerin siyasi hedeflerini dikkate almayan bir yaklaşımın başarıya ulaşamayacağını vurguladı.

Toplantıyı izleyen medya kuruluşlarından BBC, “Filistin tarafı, bildirgeye yansıyan ifadelerden memnun. Ayrıca altında Amerika’nın imzasının bulunması da Filistinlileri rahatlatıyor” yorumunda bulundu.

1100090cookie-checkHaydi Abbas, vakit tamam

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.