Haydi gençler Doğa Okulu’na

Hollanda Tarım, Doğa ve Gıda Kalite Bakanlığı’nın katkıları ile yürütülen çalışma, gelecekte profesyonel doğa koruma çalışmalarında görev almak isteyen gençlerin güncel doğa koruma teknikleri konusunda tecrübe kazanmalarını ve bu sayede Türkiye’nin 266 Önemli Doğa Alanı’nın etkin bir şekilde korunmasını amaçlıyor.


Doğa Derneği‘nden yapılan açıklama şöyle:


“Türkiye’nin AB uyum sürecinde doğa korumacı uzmanlara yönelik talepte umulmadık büyüklükte bir artış yaşanacak. Ekoloji, ekonomi, sosyoloji, şehir plancılığı, işletme ve psikoloji gibi pek çok bilim dalının yöntem ve verilerini kullanan bu uzmanlık alanının yaygınlaşabilmesi için özel eğitim programlarının hazırlanması ve uygulanması gerekiyor. Türkiye’de bu güne kadar bu kapsamda bir eğitim programı oluşturulmamıştır. Uzman sayısındaki yetersizliğin Türkiye’deki doğa koruma çalışmalarının en önemli darboğazlardan biri olması nedeniyle, Doğa Derneği bu konuda bir eğitim programı geliştirmeye başladı. Söz konusu projeyle, doğa koruma alanında yetişmiş insan kaynağı oluşturmak ve bu yolla Türkiye’nin Önemli Doğa Alanları’nın korunması çalışmalarında etkili olan yerel korumacılar yetiştirmek hedefleniyor.”


Doğa okulu programındaki konularla ilgili de şöyle denildi:


“Yönetim ve liderlik vasıflarının geliştirilmesi, kitle iletişimi, küresel ve güncel doğa koruma teknikleri, interaktif eğitim yöntemleri, Türkiye biyocoğrafyası, Önemli Doğa Alanları’nın sürdürülebilir kullanımı ve alan izleme ve savunma gibi doğa koruma çalışmalarının en temel konularına yer veriliyor. Program katılımcıların saha çalışmaları ve ödevlerle birebir uygulama deneyimi kazanmalarını da sağlayacak.”


ÜÇ BÖLGEDE OKUL
Türkiye’nin üç farklı bölgesinde üçer haftalık sürelerle gerçekleştirilecek olan doğa okulu eğitim programının ilk aşaması Mayıs 2006 sonuna kadar sürecek. İlk aşamanın ardından bu programın farklı üniversitelerle işbirliği içinde uygulanması hedefleniyor. Doğa okuluna katılmak isteyen üniversite mezunu veya son sınıf öğrencisi gençlerin Ağustos sonuna kadar Doğa Derneği’ne başvurması bekleniyor.


Konuyla ilgili yaptığı açıklamada Doğa Derneği Yerel Teşkilatlanma Koordinatörü Yıldıray Lise şöyle konuştu;


“Türkiye, doğa koruma sorunlarına anında ve yerinde müdahale ederek katılımcı çözümler üretebilen genç insanlara ihtiyaç duymakta. Bu proje, AB uyum sürecinde ortaya çıkacak doğa korumacı uzman talebinin karşılanması için çok önemli bir adım. Çalışmamız sayesinde doğa koruma anlayışının tabana yayılmasına katkı sağlayacak ekipler oluşacak. Derneğimiz, bu girişimiyle Türkiye’deki istihdam sorununun çözülmesine de katkıda bulunmayı hedefliyor. Bu amaca ulaşmak için bizimle işbirliği yapmak isteyen tüm özel kuruluş ve üniversitelere çağrıda bulunuyoruz…”


Ayrıntılı bilgi için: Yıldıray Lise, Yerel Teşkilatlanma Koordinatörü, [email protected]

1022930cookie-checkHaydi gençler Doğa Okulu’na

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.