‘Hayâl otu kullanımı yayılıyor’

‘Salvia Divinorum’ satışını yasaklamak için girişimler sürüyor.

Her yerde satışa sunulup kolayca alınan “Salvia Divinorum” bitkisinin kamuoyunda yarattığı rahatsızlık artmaya başladı. Bu gizemli bitki, “Çoban Otu”, “Sihirli Nane” ve “Deli Oğlan” adlarıyla ABD’de gençler arasında hızla yayılıyor. Lise, hatta ortaokul sıralarına kadar inen bu uyuşturucu için öğrenci veli ve ebeveyenlerinin dikkatli olması isteniyor. Bugüne kadar farkına varılmayan bitkinin uyuşturucu yanı, özellikle genç insanlar arasında son zamanlarda yaygınlaşmasıyla anlaşılınca, Salvia kullanımı kaygı verici bir duruma geldi.

Adaçayı ile aynı bitki ailesinden gelen bu otun yaprak ve kökünden elde edilen tozu kullanan kişiler, uyuşturucu etkisi altında kalarak, halusilasyonlara kapılıyor. Tütün içilir gibi tüketilince, ilk bir kaç dakikada yarı delilik belirtileri veriyor ve kullanıcı âdeta şizofrenik hayâller görmeye başlıyor. Bitkiyle ilgili araştırmalara hız veren, Western Reserve Üniversitesi’nden Dr. Bryan Roths’un NPR kanalında yaptığı açıklamaya göre, bu bitkinin LSD tarzı kimyasallardan bir farkı bulunmuyor.

 Gramı 30 dolardan başlayıp 50 dolara kadar satılan Salvia bitkisi hiç bir yasaklamayla karşılaşmadan, kargo kuruluşlarıyla kapıya kadar dağıtılabiliyor. Tütün gibi ince kıyılmış bu otun 1 ya da 5 gramını pipo veya nargilede ya da sigara kâğıdına sarıp içen, bir kaç dakika sonra kahkahalarla başlayan hayâllere dalıyor. Bu hayâl otunun etkisi 15 dakika ile en çok 1 saaat kadar sürüyor. Otun kısa sürede bağımlılık yarattığı, gençlerin bununla yetinmeyip ardından öteki uyuşturuculara yöneldiği açıklanıyor. Kolayca temin ediliyor olması nedeniyle, marijuana ve diğer bitkisel toksinmanlar arasında, hayâl otu şimdi ilk sıraya oturmuş bulunuyor.

Tütüncüler, dövmeci dükkânları, egzotik eşya sergileriyle baharatçılarda kolayca bulunan Salvia Divinorum, internet üzerinden rahatlıkla satın alınıyor. “Okuldan sıkıldıysan bir de, bu otu dene!” reklamıyla on-line satış yapan bu firmaların web sayfalarında, amatör videolarla çekilmiş görüntülere rastlanıyor. Bu kısa filmlerde, genç insanların kendilerini yerden yere attıkları sahneler görülüyor. Hayâl Otu sitelerinden birinde genç bir kız, Salvia dumanını piposunda soluduktan sonra, 20 dakika süreyle kamera önünde delice kahkahalar savurarak kendini yerden yere atarken izleniyor.

Bütün bu gelişmelerin ardından uyuşturucu karşıtları ve ebeveynler yasaklama kararı alınması için, kamuoyu oluşturmaya başladılar. Meksika ve bazı öteki Latin Amerika ülkelerinde yetişen Salvia Divinorum’un yasal olarak satıldığı ABD’de, yasaklama talepleri Federal hükümete  kadar duyuruldu. Delaware Eyaletinden temsilciler bir yasa taslağı hazırlığına bir süre önce başlamışlardı. Hâlen Missouri ve Louisiana eyaletlerinde hayâl otunun satışı yasak bulunuyor. İtalya, Avustralya ve Danimarka hayâl otuna yasak uygulayan ülkelerin başında geliyor. Türkiye’deyse konuyla ilgili bir kaç akademik çalışmanın dışında, hayâl otunun varlığından halkın habersiz olduğu biliniyor. Salvia Divinorum, psikoaktif adaçayı adı altında İstanbul baharatçılarında satılıyor. Latin Amerika’da ise, bu otun salt çay olarak geleneksel biçimde içildiği belirtiliyor.

1125460cookie-check‘Hayâl otu kullanımı yayılıyor’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.