Hayırlı bayramlar

Hatta bazıları bayramın devamında altı gün daha oruç tutacağını anlatıyor.
Bilenlerle bilmeyenlerin aynı olmadığı gibi, oruç tutanla tutmayanlar aynı olamazlar. Olur demek de akıl karı değildir.
Ramazanı şerifte kimse kimseye niçin oruç tutmadın diye de herhangi soru cevap düellosunun yaşanmaması da güzelliklerimizden. Ülkemizde hoşgörü içinde ramazanı şerif ayı yaşandı.
Eski ramazanlar şöyle böyle diye yakınmak yerine adam gibi bayram yapmayı öğrenmeliyiz. Hep eskiden bahsetmek o tarihler yaşandı. Bu günü yaşamamız gerekir. Fakirin hakkını fakire vermeliyiz.(fitre sorumlusu olanlar için)
Oruç tutmanın olgunluğunu, bereketini görmek herkesin arzusudur. Eskiden oruç günleri deme yerine bu gün nasıl orucumu en sağlıklı şekilde nasıl tutarımı öğrenmeliyiz.
Çoğumuz da oruç ibadetinin nasıl tutulacağını bilmiyorum diyemez. Televizyonlar radyolar her yandan yayınları var. Bilgiye ulaşım şimdi çok kolaydır.
Ama gidiyoruz illaki eski. Tamam, eski kültür devam etmeli. Bizlerin nesli yarın bizler ihtiyarladığımızda hep gelecek nesle geçmişi mi anlatacağız?
Genç nesle hep geçmişin ramazanı şerif mi anlattırılmalıdır? Tabi ki geçmişi unutmadan geleceği görerek hayatımıza yön vermeliyiz.
Yaşantımızı sağlam temellere dayandırarak hayatın içinde olmalıyız. öyleki genç kuşak eskiden varmış yerine, var demeli. Eskiden ziyaretler varmış yerine onun alternatifini koymalıyız.
Bizde ziyaretler yapalım. İnsan aynı insandır.
Yoksa hasret çekerek ramazan bayramlarını geçiririz. Ramazan bayramını yaşamakta elimizde, yaşamamakta belki şimdi daha kolay bayramlaşmalar.
Bayram günlerinde Büyükşehirlerin birçoğunda belediyelerin işlettiği toplu taşıma araçları bedava. Ulaşım bahanesi ortadan kalkmış oldu.
Bırakalım eski bayram sözünü de. Onun yerine ben bayram hakkında gerçekten bayramı değerlendim mi dememiz gerekmiyor mu?
İnsanlar değişti, bayramlar değişmedi. Bayram namazının vakti aynıdır. Güneşin doğuşundan kırk beş dakika sonra kılınır. Bayram namazını kılınışı da aynıdır.
Sevindirilecek çocuklar aynı ancak bizim dönemimizde çörekle veya şekerle kutlamanın yerine para konmuş değişen bir şey yok aslında.
Bayramı kutlayacak inanan insanlarda aynı o zaman sıkıntı nerede?
Sıkıntı şurada çağa göre kendimizi yenilememekte. Ziyaret etme durumun yok mu? Olabilir. Telefonu açalım ne güzel şimdi operatörden operatöre ücretlerde ekonomik sayılır. Bayramlaşalım. Zor mu bu?
Bu konuda birçok arkadaşım şunu diyor. Düğünüme gelmedi ama telefon açtı gelmiş kadar oldu. İnsanlar o kadar da kötü değil. İnsanımızın birazcık da değil birçok iyi hasletleri var. İnkâr etmemek gerekir.
Gelin hepimiz kendimize güzellik yapalım. Bayram da küçükleri sevindirelim büyüklere bayram coşkusunu yaşatalım. Mesaj yerine telefon açalım. Kuralına uygun konuşmak şartıyla.
Hepinize hayırlı ramazan bayramları…

742440cookie-checkHayırlı bayramlar

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.