İHD’den de Genelkurmaya tepki

İnsan Hakları Derneği’nden (İHD) yapılan yazılı açıklamada, cumhurbaşkanlığı tartışmalarının doruğa ulaştığı ve TBMM’de yapılan ilk tur görüşmelerin Anayasa Mahkemesi’ne götürüldüğü bir sırada Genelkurmay Başkanlığı’nın internet sitesi aracılığıyla yapılan açıklamanın, demokrasiye açık bir müdahale olduğu görüşüne yer verildi.


Genelkurmay’ın açıklamasının “hem devletin demokratikliğine hem de hukuk devleti ilkesine zarar verdiğini” ifade eden İHD açıklamasında, “Demokratik bir hukuk devletinde, hukuka aykırı olan, suç sayılan tutum, davranış ve eylemlerin soruşturulmasını sağlayacak, sabit olduğunda da cezalandıracak mekanizmalar bulunmaktadır. Devletin hiçbir organı ya da kurumu, kendini tek başına devletin koruyucusu ya da temsilcisi addedemez, diğer organların ve kurumların görev alanlarına müdahale hakkını kendinde göremez” denildi.


Açıklamada şöyle devam etti: “Yapılan açıklama, siyasi tespit ve yorumlar içermekte, gerektiğinde askeri güçlerin duruma müdahale edeceği uyarısında bulunmaktadır. Böyle bir açıklamanın mevcut Anayasa ve askeri/sivil ceza yasaları açısından konumu bağımsız yargı organlarınca mutlaka tartışılmalıdır.” ANKA


İLGİLİ KÖŞE:


– Faruk Eskioğlu / Tankların altına yatarız, siz ezilirsiniz
– Eyüp Togan / Türk militarizmi düş yakamızdan!

1041840cookie-checkİHD’den de Genelkurmaya tepki

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.