ÇHD’den, İzmir Baro Başkanı’na da kınama

Çağdaş hukukçular Derneği İzmir Şubesi’nin açıklaması aynen şöyle;


Değerli Meslektaşlarımız, Değerli Basın Mensupları,


Bugün burada, kendisinin sanıp kendisinin saydığı mekanda ettiği avukatlık yeminini ve Avukatlık Kanunun kendisine yüklediği “hukukun üstünlüğünü ve haklarını korumak” görevlerini unutarak; konumunu ve sıfatını şoven, ırkçı, ayrımcı, suçu ve suçluyu öven eylemler için kullanan İzmir Barosunun Başkanı Nevzat Erdemir’i kınamak için toplandık.


İsmail Türüt ve Ozan Arif müstear adını kullanan kişinin Hrant Dink cinayeti sanıklarını ve cinayeti öven, şiddet çağrısı yapan, Ermenileri ve Hıristiyanları aşağılayan şiir ve şarkıları ile bu şarkıya hazırlanan çok sayıda kliple ilgili olarak basında çıkan haber ve yorumların artmasının etkisiyle İstanbul Cumhuriyet Savcılığınca soruşturma açıldığını biliyoruz.


İzmir Barosu Başkanı Nevzat Erdemir, bu şiir ve şarkı ile izlediğini söylediği klipleri “yurtseverce ve kutlanması gereken” davranışlar ve ifade özgürlüğünün kullanılması olarak değerlendirmiş, İsmail Türüt’e karşı karalama kampanyası yürütüldüğünü iddia ederek, ona sahip çıkmıştır.


Açıklamaları manşet olan Nevzat Erdemir, dün de basına verdiği demeçlerde açıklamalarının arkasında olduğunu ifade etmiştir.


Şiir, şarkı ve klipler ile ilgili olarak İstanbul Cumhuriyet Savcılığınca başlatılmış ve devam eden bir soruşturma varken, yani İsmail Türüt ve diğer şüphelilerin eylemleri suç olarak görülüp soruşturma açılmışken, bu kişilerin eylemlerinin yurtseverce ve kutlanması gereken davranışlar olduğunun iddia edilip, gerek soruşturmanın gerekse bu konudaki yayınların “İsmail Türüt’ü karalama kampanyası” olarak değerlendirilmesi; TCK’nın 215. maddesindeki suç ve suçluyu övme, 217. maddesindeki halkı kanunlara uymamaya tahrik ve 288. maddesindeki adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs suçlarını oluşturmaktadır.


Üç yıldan uzun süredir yürüttüğü Baro Başkanlığı süresince, hukuk ve adalet adına olumlu,  çağdaş, demokratik bir açıklama ve refleksini görmediğimiz Nevzat Erdemir’in, ilk kez “ifade özgürlüğünden” bir cinayeti meşrulaştıranların ve övenlerin korunup yüceltilmesi istemi ile bahsetmesi utanç vericidir.  Hırant Dink ve Rahip Santoro Cinayetileri ile Malatya Katliamını açıkça kınamaktan imtina eden İzmir Barosu ve Başkanının, ilk utanç verici eylemi de değildir bu.


Nevzat Erdemir’in Barodaki geçmişine kısaca göz attığımızda başlıca şu eylemleri görünüyor:


– Yönetime gelir gelmez İşkenceyi Önleme Grubunu kapatarak, bu grupta çalışan meslektaşları aleyhinde karalama kampanyası düzenlemek,
– Kerinçsiz ile birlikte Patrik’i “denize dökme” eylemi tertiplemek,
– Irkçı, Faşist bir örgüt olan Türkçü Toplumcu Budun Derneğinin yöneticisini baro yöneticisi olarak ekibine dahil etmek
– Doğu Perinçek ve ekibi ile birlikte Lozan’da Talat Paşa yürüyüşü tertiplemek,
– Çete davası sanıklarının ırkçı yazılarına Baro Sitesinde yer vermek,
– Genel Kurulda kendisinin yanında meslektaşlarına silah çeken avukatı korumak,


Hrant Dink davasının sanıklardan Yasin Hayal’in avukatlığını yapan kişi de İzmir Barosu üyesi olup, Nevzat Erdemir’in ekibinde yer almaktadır. Bu kişinin genel kurul toplantılarında Nevzat Erdemir’i savunurken meslektaşlarına hakaretler ettiğini hatırlatıp, Dink Davasının ilk duruşması sırasında da Rakel Dink’e, ailesine ve katılan avukatlarına hakaretlerde ve tehditlerde bulunduğunu, buna karşı İzmir Barosu Yönetim Kurulu ve Başkanı tarafından bugüne kadar re’sen sonuç alıcı bir şey yapılmadığını anımsatmak isteriz.


Değerli Meslektaşlarımız, Değerli Basın Mensupları,


Hrant Dink cinayetini ve bu cinayetin sanıklarını öven kişilerin eylemlerini kutsayan, yücelten ve yurtseverlik olarak gören bu zihniyeti kınıyoruz ve Nevzat Erdemir hakkında İzmir Cumhuriyet Savcılığı’na TCK’nın 215, 217 ve 288. maddelerini ihlal etmekten suç duyurusunda bulunuyoruz.


İzmir Barosu Başkanı Nevzat Erdemir’i bu açıklamalarından dolayı Dink Ailesinden, insanlıktan ve hukukçulardan özür dilemeye davet ediyoruz. Ve ettiği yemini ve avukatlık yasasının kendisine yüklediği görevleri unuttuğu için İstifaya davet ediyoruz.


Saygılarımızla. 19.09.2007


ÇAĞDAŞ HUKUKÇULAR DERNEĞİ İZMİR ŞUBESİ

1048380cookie-checkÇHD’den, İzmir Baro Başkanı’na da kınama

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.