HDP, İstanbul’daki sonuçları nasıl etkiler?

HDP’nin Batı’da ‘AKP’yi geriletme stratejisi’ İstanbul’daki sonuçları nasıl etkiler?

İstanbul’un en kalabalık ilçesi Esenyurt’un meydanında kurulan Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) seçim standına yoğun bir ilgi var.

Yüzlerce kişi stant çevresinde bekliyor, yer yer çalınan müziklerle halay çekiliyor.

Dağıtılan bildiriler ve stantta asılı afişteki oy pusulaları görsellerinde ise kime oy verilmesi gerektiği yazıyor.

Pusulalardaki çağrı önceki seçimlerden çok farklı. Pusulalarda, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nda CHP, Esenyurt İlçe Belediye Başkanlığı’nda CHP, Esenyurt İlçe Meclis Üyeliği’nde ise HDP’ye ‘Evet’ mührü basılmış.

ESENYURT MEYDAN

Esenyurt ve Sancaktepe en kritik ilçeler

Yoğun bir Kürt nüfusuna sahip ilçede, 24 Haziran 2018 milletvekili seçimlerinde AKP’nin yüzde 39,4, CHP’nin yüzde 22,7, HDP’nin yüzde 22, MHP’nin ise yüzde 8,5 oy aldığını düşünürsek HDP’nin CHP adayına desteği, Esenyurt’ta AKP döneminin sonlanması ihtimalini ciddi bir şekilde gündeme taşıyor.

HDP’nin Esenyurt’taki bu ciddi etki potansiyelinin benzeri Sancaktepe için de geçerli.

24 Haziran’da Sancaktepe’de AKP yüzde 43,1, CHP yüzde 23,2, HDP yüzde 18,8, MHP ise yüzde 8,6 oy oranına erişmiş.

HDP’liler Sancaktepe’de de belediye meclis üyesi adaylıklarında HDP’ye, ilçe ve büyükşehirde ise CHP’ye oy çağrısı yapıyor.

Bunlar dışında HDP’nin belli bir güce sahip olduğu Zeytinburnu, Küçükçekmece, Üsküdar ve Beyoğlu gibi ilçelerde de HDP’li seçmenin CHP adaylarına desteği, CHP’nin AKP’yi zorlama kapasitesine ciddi katkı sunuyor.

HDP bazı ilçelerde kendi adaylarıyla yarışıyor ancak her ilçede büyükşehirde oyların CHP adayına verilmesi çalışması yürütülüyor. Dolayısıyla İstanbul geneline bakıldığında İmamoğlu’na çok kritik bir destek sunulmuş oluyor.

Bu, özellikle kalabalık ve HDP’nin güçlü olduğu ilçeler açısından daha da önemli. Örneğin 24 Haziran’ı veri alırsak, Esenyurt’ta HDP’nin yaklaşık 100 bin oyu var. Sırf bu ilçenin desteği dahi Ekrem İmamoğlu açısından kritik değerde.

Dolayısıyla HDP’nin CHP’li adaylara desteği, bazı ilçelerde çok güçlü bir şekilde, bazılarında ise hatırı sayılır oranda ilçe belediyelerinin değişmesi ihtimalini artırırken büyükşehirde ise İmamoğlu’na, rakibi Binali Yıldırım’a yaklaşabilmesi için ciddi bir destek sunmuş oluyor.

Peki HDP tabanı CHP’li adaylara oy verilmesi konusunda ikna olmuş durumda mı?

Bunu anlamak için Esenyurt’ta çok farklı görüşlere sahip HDP seçmenleriyle görüşüyoruz.

___________
HABERİN DEVAMI İÇİN LÜTFEN TIKLAYINIZ

https://www.bbc.com/turkce/haberler-turkiye-47750628

2285470cookie-checkHDP, İstanbul’daki sonuçları nasıl etkiler?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.