HDP’li vekiller açlık grevine başladı

Anayasa Mahkemesi’nin CHP Milletvekili Mustafa Balbay hakkında verdiği karara rağmen BDP’li milletvekillerinin tahliye edilmemesini protesto eden HDP Eş Genel Başkanları Sebahat Tuncel, Ertuğrul Kürkçü ve HDP İstanbul Milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder ile Levent Tüzel, bütçe görüşmeleri bitene kadar eylemlerini sürdüreceklerini belirtti.

HDP Eş Genel Başkanı Ertuğrul Kürkçü, eylemlerinin meclis çalışmalarını etkilemeyeceğini, Genel Kurul Salonu ve Kulislerde devam edeceğini söyledi.

Kürkçü, Meclis’te yaptığı açıklamada, Türkiye’de hukukun çifte standart uyguladığını savundu. Bugüne kadar vekil arkadaşlarının esaretlerinin ortadan kaldırılması için hukuki yolları zorladıklarını kaydeden Kürkçü, “Açlık grevimizin sebebi ve hedefi son derece açıktır. Bu kararı meri hukuk düzenine karşı bir darbe olarak görüyor, küstahça bir karar olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Mahkemelerin böyle bir karar almaya hakları olmadığını düşündüklerini söyleyen Kürkçü, “Çünkü Anayasa Mahkemesi eğer Türkiye’deki yargı hiyerarşisinin en tepesinde norm koyan bir kuruluş ise o zaman diğer mahkemelerin buna bakarak istikamet tayin etmelerinden daha doğal bir şey yoktur” diye konuştu.

Diyarbakır mahkemelerinin, Türkiye’de ikili bir hukuk rejimi doğurduğunu ileri süren Kürkçü, “Kürtler ve Kürt vekiller için ayrı hukuk, Türkler ve Türk vekiller için ayrı hukuk. 5. ve 6. Ağır Ceza Mahkemeleri Türkiye’deki bütün barış, çözüm, uzlaşma çabalarını dinamitleyerek, havaya uçurarak Türkiye’de yeni bir ikiliğin kapısını açmışlardır” dedi.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in, “Meclisler konuşulan yerlerdir, eylem yerleri değildir” açıklamasının sorulması üzerine Kürkçü, “Eylem var, eylem var. Meclis kulislerinde koşacak değiliz. İtirazımızı ifade etmenin başka bir yeri var mı? Milletvekilinin eylemi budur, itiraz etmektir. Demokrasinin tılsımlı kelimesi ‘hayır’ demektir” diye yanıtladı.

Neden açlık grevi yapıyorlar?

Anayasa Mahkemesi’nin CHP’nin tutuklu Milletvekili Mustafa Balbay hakkında verdiği karardan sonra Diyarbakır Barosu, BDP’li tutuklu Şırnak Milletvekilleri Selma Irmak, Faysal Sarıyıldız, Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan, Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım ve Van Milletvekili Kemal Aktaş’ın tahliye edilmeleri için Diyarbakır 5. ve 6. Ağır Ceza Mahkemelerine başvuruda bulunmuştu.

Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi Savcısı, tutuklu milletvekilleri Yıldırım ve Ayhan hakkında mahkemeye sunduğu mütalaada tahliye talebinde bulunmuş, mahkeme ise reddetmişti.

Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi Savcısı ise Selma Irmak, Faysal Sarıyıldız ve Kemal Aktaş hakkında tahliye taleplerinin reddedilmesi yönünde talepte bulunmuş, mahkeme de aynı yönde karar vermişti.

Bu kararların ardından HDP milletvekilleri, dün yaptıkları açıklamada mahkemenin kararını protesto etmek için bugün açlık grevine başlayacaklarını ilan etmişlerdi. Sinan Onuş / BBC Ankara

1404330cookie-checkHDP’li vekiller açlık grevine başladı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.