HDP’nin Diyarbakır mitinginde patlama

Diyarbakır’da İstasyon Meydanı’nda HDP’nin düzenlediği mitingte HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın konuşmasının beklendiği sırada, sahnenin sağ tarafındaki trafonun bulunduğu noktada patlama meydana geldi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, HDP mitinginde art arda meydana gelen iki patlamada 2 kişinin hayatını kaybettiğini, 100’ün üzerinde yaralı olduğunu söyledi. Yaralılar, çeşitli hastanelere kaldırıldı.

Patlamanın kesin nedeninin belirlenmesi için valilik kriz masası oluşturdu. patlamanın nedeniyle ilgili alandaki bir çöp kutusu içine patlayıcı yerleştirildiği ihtimali üzerinde duruluyor.

Patlama sonrası açıklama yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ise “Patlama trafodan kaynaklı değil. Trafoya dışarıdan müdahale söz konusu” dedi.

Olay nedeniyle miting alanındaki vatandaşların dağıldığı görüldü. Patlamanın ardından alandaki kalabalık dağıldı. Kalabalığın dağılması sırasında patlamaya tepki gösterenlerle güvenlik güçleri arasında gerginlik yaşandı.

Olayın ardından bir televizyon kanalına konuşan Demirtaş, sağduyusu çağrısı yaparak “Kimse provakasyona gelmesin. Hiçbir yerde gerginlik istemiyoruz. Demokratik hakkımızı sandıkta kullanacağız ve gereken cevabı vereceğiz. Özellikle gençlere sesleniyorum hiçbir yerde gerilim istemiyoruz. Patlamanın neden kaynaklandığını bilmiyoruz” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, HDP’nin Diyarbakır mitingindeki patlamayla ilgili İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ve Vali Hüseyin Aksoy’dan bilgi aldı.

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Erdoğan, patlamayla ilgili bazı telefon görüşmeleri gerçekleştirdi.

Erdoğan, bu kapsamda, İçişleri Bakanı Öztürk, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker ve Diyarbakır Valisi Aksoy’u ayrı ayrı arayarak patlamaya ilişkin bilgi aldı.

CUMHURBAŞKANLIĞI’NDAN AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın, Halkların Demokratik Partisi’nin Diyarbakır mitinginde meydana gelen patlama dolayısıyla yayımladıkları mesajları aşağıda sunulmaktadır:

“Diyarbakır’da Halkların Demokratik Partisi’nin mitingi esnasında meydana gelen patlamada hayatını kaybeden ve yaralanan vatandaşlarımız olduğunu derin bir teessürle öğrendim.

Türkiye’de Pazar günü yapılacak seçimler öncesinde, demokrasimize, ülkemizdeki huzur ve kardeşlik ortamını bozmaya yönelik bu tür provokasyonlara karşı tüm vatandaşlarımızın dikkatli olmaları büyük önem arz ediyor.

İstikrar ve güven ortamına gölge düşürmeye yönelik her türlü girişime karşı müteyakkız durumdaki devletimizin ilgili birimleri, Diyarbakır’daki son olaya ilişkin inceleme ve soruşturmayı da hassasiyetle yürütmektedir.

Olayda hayatlarını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılara da acil şifalar diliyorum.”

DAVUTOĞLU: GEREKLİ SONUCU EN KISA ZAMANDA ELDE EDECEĞİZ

Başbakan Ahmet Davutoğlu da Gaziantep’te partisinin mitinginde patlamaya ilişkin açıklamada bulundu.

Davutoğlu, “Bu meselenin arkasında ne varsa trafo patlaması mı bir suikast mı herhangi bir provakasyon mu bunu tetkik edeceğiz, gerekli sonucu en kısa zamanda elde edeceğiz. Vali beyle biraz önce konuştum, gerekli talimatları verdim. Buradan bütün Türkiye’ye özellikle de Diyarbakır’lı kardeşlerime sesleniyorum: Lütfen istismarlara, provokasyonlara karşı uyanık olalım. Bu konuyu hiç kimse provoke etmemeli”” dedi.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI: GEREKLİ ÇALIŞMALAR BAŞLATILMIŞTIR

İçişleri Bakanlığı’ndan, patlamaya ilişkin yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Bugün, saat 17.50 sıralarında, Diyarbakır’da Hakların Demokratik Partisi (HDP) mitingi esnasında iki ayrı noktada patlama meydana gelmiş, olayda 2 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, ilk belirlemelere göre 100’ün üzerinde vatandaşımız da yaralanmıştır.

Olayla ilgili olarak Bakanlığımızca uzman ekipler derhal Diyarbakır’a gönderilmiştir. Olayın tüm yönleriyle aydınlatılması ve faillerin yakalanması için gerekli çalışmalar başlatılmıştır.”

MÜEZZİNOĞLU: YAKLAŞIK 50 KİŞİ YARALANDI

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, patlamaya ilişkin, “Yaklaşık 50 civarındaki vatandaşımızın yaralandığını ve şu anda hastanelere 20-24 vakanın taşındığını, bütün Acil Hizmetleri Genel Müdürlüğünün takip ettiğini, ambulans uçağımızın da her ihtimale karşı tedbiren acil destek içinde yönlendirdiğimizi söyleyebilirim” dedi.

KILIÇDAROĞLU: UMARIM SABOTAJ OLMAMIŞTIR

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ise Diyarbakır’daki patlama ilişkin yaptığı açıklamada “Umarım yetkililerin yaptığı açıklama doğru olur. Yani ‘trafo patlamıştır, başka bir sabotaj olmamıştır’ diye umuyorum, öyle olmasını da diliyorum. Yaralılara da buradan acil şifalar diliyoruz. HDP’nin bu arada mitingini iptal etmesi de bence sorumluluk gereği olarak da güzel bir davranış” dedi.

Kılıçdaroğlu, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ı arayarak geçmiş olsun dileklerini iletti

1454630cookie-checkHDP’nin Diyarbakır mitinginde patlama

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.