HDP’nin yurtdışı rekoru: İngiltere

Birleşik Krallık’taki kesin olmayan oy dağılımı şöyle:

Edinburg Başkonsolosluğu (Açılan Sandık Oranı: %100.00)
HDP 468 % 63.59
CHP 144 % 19.57
AKP 67 % 9.09
MHP 36 % 4.88

Londra Başkonsolosluğu (Açılan Sandık Oranı: %97.00)

HDP 13.643 % 59.06
CHP 4.829 % 20.89
AKP 3.386 % 14.66
MHP 696 % 3

AKP’NİN ALMANYA HAYAL KIRIKLIĞI

AKP ise yurtdışında umduğunu bulamadı. AKP oy deposu olarak gördüğü 2.8 milyon seçmenin yarısını barındıran Almanya’da da umduğunu bulamadı. Almanya’da Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yüzde 76.7 oy çıkarken 7 Haziran Genel Seçimleri’nde yüzde 53.5’e gerileyerek büyük bir heyelan yaşandı.
Geçen yılki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yurtdışı seçmenin yüzde 62.27’si oyunu Tayyip Erdoğan’a yüzde 27.9’u 11 siyasi partinin daha çatı adayı olan Ekmeleddin İhsanoğlu’na ve yüzde 9.8’i Selahattin Demirtaş’a oy vermişti. 7 Haziran’da ise kesin olmayan oranlara göre AKP yüzde 49.4, HDP yüzde 21, CHP yüzde 17 ve MHP yüzde 9 oy aldı.

BİRLEŞİK KRALLIK SEÇİM KOORDİNASYONU SORUMLULARI NE DEDİ?

Suna Akartuna (CHP İngiltere Birliği Başkanı): İngiltere’deki Türkiye vatandaşlarının konuma bakınca sonuçlar şaşırtıcı değil. AKP’nin yurtdışında çoğu ülkelerde üçüncü parti olması ilginç. Bizim açımızdan CHP’nin daha fazla oy almasını isterdik. Haksız baraja karşı organize bir çalışma yürütüldü. Kürt halkının parlamentoda olması gerekirdi. HDP’nin gerçekten bir Türkiye parti olması güzel bir şey… İlginiç bir parlamento aritmetiği ortaya çıktı. HDP destekli bir AKP iktidarı endişe verici olur.

Şükrü Aybakar (AKP Seçim Koordinasyonu Başkanı): Gönül isterdi ki İngiltere’de de birinci parti olalım. Bu ülkedeki seçmen profili Türkiye’den farklı ve yoğunlukla sosyal demokrat. Biz burada seçim koordinasyonu merkezi olarak halkımızın sandığa giderek iradesini yansıtması, kimsenin burnunun kanamaması amacındaydık. Bu da gerçekleşmiş oldu. Sonuç olarak milletvekili adayı değildik. Gönüllü bir ekip olarak ellimizden geleni yaptık. Topluma faydalı olmaya çalıştık. Sandık böyle tecelli etti. Biz buna demokrasi gereği saygı duyuyoruz. Seçim süresince AKP’nin 13 yıllık hizmeti farklı yöne çekilmeye çalışıldı. Oysa ideolojik değil hizmete göre değerlendirme yapılmalıydı. Seçim kampanyasında AKP dışındaki 3 partinin söylemleri aynıydı. O zaman 3’ü kursunlar, ülkemizi yönetsinler… Tabii bunların biraraya gelip, memlekete faydalı olacaklarını da düşünmüyorum. AKP, MHP koalisyonunu da sağlıklı görmüyorum. AKP’nin ülke menfaatini düşünerek siyasi bir krize izin vermeyeceğine inanıyorum. Görüşü ne olursa olsun ne mutlu orada bir taşı bir taşın üstüne koyana.

Feyzullah Cinpolat (HDP Seçim Koordinasyonu): HDP’nin Londra’da yüzde 60’a yakın oranda oy alması tesadüf değil. Birleşik Krallık’ta HDP Seçim Koordinasyonu olarak güçlü bir kampa yürüttük. Çalışmamızın karşılığı yüzde 60’ın üzerinde olabilirdi. HDP’nin İngiltere’de rekor kırması da bizim için gurur verici. HDP’nin zaferi Türkiye için bir dönemeç olacak. AKP ve cumhurbaşkanı devletin olanaklarını da kullanarak haksız ve eşit olmayan bir seçim kampanyası yürüttüler. Buna rağmen antidemokratik baraj yıkıldı. Her şey eskisi gibi olmayacak artık. Başkanlık söylemini de çöpe atan Türkiye, HDP ile daha güzel günler görecek…

854780cookie-checkHDP’nin yurtdışı rekoru: İngiltere

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.