Helal hamburger Fransa’yı karıştırdı

Fransa’da yıllardır devam eden İslam tartışmasına “Helâl Hamburger” polemiği de eklendi.

Ülkenin gözde hamburgercilerinden Quick’in domuz ürünü içermeyen, İslami standartlara uygun kesilmiş sığı etlerinden hazırlanmış “helâl” hamburgerler piyasaya sürmesi, hararetli tartışmalara yol açtı.

Quick, ülkenin Müslüman nüfusu yoğun bölgelerinde yer alan 8 restoranında domuz etiyle yapılmış besinleri mönüden çıkarma ve sadece ‘helâl yiyecekler’ satma kararı almıştı.

Firmanın geçen sonbaharda aldığı karar, başkent Paris’in banliyöleriyle güneydeki Toulouse ve Marsilya kentlerinde yürürlüğe kondu. Bu da Fransa genelinde 350’den fazla restoranı bulunan firmanın, 8 şubesini kapsıyor.

Quick, bu yörelerdeki yoğun Müslüman nüfusu dikkate alarak böyle bir uygulamaya yöneldiğini; bunun bir deney olduğunu ve gerekli görülürse kararın geri alınabileceğini kaydediyor.

Quick’in bu uygulamasına Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin sağ kanat partisi Halk Hareketi Birliği’nden (UMP) milletvekilleri sert tepki gösterdi.

Bazıları, Quick’in Müslüman olmayan müşterilere seçme şansı tanınmadığından yakınıyorlar ve Müslümanları, Fransa’daki diğer topluluklardan belirgin olarak ayıran her türlü uygulamayı kuşkuyla karşıladıklarını söylüyorlar.

Muhalefetteki Sosyalist Parti’den bazı milletvekilleri de, restoranlarda helâl kesim yapılmış et ürünleri satılmasına bir itirazları olmadığını, ama sadece İslam geleneklerine uygun düşen besinler sunulmasının biraz aşırı olduğunu belirtiyorlar.

BAZI MÜSLÜMANLAR DA TEPKİLİ

Paris Camisi Bölge Federasyonu Başkanı Kamel Chibout da, Quick’in Müslümanları hedef gösterdiği görüşünde. QUICK’in helâl hamburger yanında diğerlerini de satması gerektiğini savunan Chibout, Liberation gazetesine yaptığı açıklamada, “Müslüman olmayan ve bu uygulamadan memnun kalmayan tüketicileri anlayabiliyorum. QUICK tüm tüketicilere karşı adilane yaklaşmalı, Müslüman olmayanlara dahi” şeklinde konuştu.

“Müslüman Tüketiciler Derneği” (ASIDCOM) Başkanı Hacabelaziz Di Spigno ise uygulamayı desteklediklerini açıkladı.

Beş milyonu aşkın Müslüman nüfusuyla Fransa, Avrupa’da en büyük Müslüman topluluğuna sahip olan ülke durumunda.

Birçok Müslüman, aylarca süren ve toplumu bölen ulusal kimlik tartışmaları çerçevesinde, İslam’ın Fransız toplumundaki yerinin sorgulanması ve hükümet önderliğinde başlatılan çarşafın yasaklanması tartışmaları yüzünden, kendilerini damgalanmış hissettiklerini savunuyor. (ntvmsnbc)

773940cookie-checkHelal hamburger Fransa’yı karıştırdı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.