Hemşireler: Libya polisi işkence etti

Libya’da 400’ü aşkın çocuğa kasten HIV bulaştırmak suçlamasıyla önce idama daha sonra ömür boyu hapis cezasına çarptırıldıktan sonra Bulgaristan’a gönderilen 5 Bulgar hemşire ile Filistinli doktorun, Libyalı polislerin kendilerine işkence etmesiyle ilgili Bulgaristan’da ifade vermeye başladılar.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy’nin eşi Cecilia’nın yardımıyla geçen ay Bulgaristan’a getirilen hemşirelerle Filistinli doktor, ifadelerinde, 8.5 yıl kaldıkları Libya cezaevlerinde gördükleri işkenceleri Bulgar soruşturma yetkililerine anlattıkları açıklandı.

Bulgar Ulusal Radyosu’nun (BNR) haberine göre, sağlık görevlilerine işkence eden Libyalı polislerle ilgili daha önce açılan soruşturma yeniden ele alındı.

BNR, ifadelerinde “bize hayvan gibi eziyet çektirildi” diyen Bulgar pasaportlu Filistinli doktor Eşref El Hacuç’un açıklamalarının soruşturmada “kilit rol” oynayacağını bildirdi.

Radyo, yıllarca Libya cezaevlerinde kalmalarından dolayı yaşadıkları bunalım ve psikolojik sorunlardan halen kurtulamadıkları belirtilen hemşirelerin ifadelerinin alınmasının günlerce süreceğini kaydetti.

Libya’da yeterli sağlık hizmeti alamadığı için sağlık durumu oldukça ciddi olduğu bildirilen hemşirelerden Valentina Siropolu’nun, Sofya Askeri Hastanesinde 2 gün önce geçirdiği ameliyattan sonra bugün taburcu olacağı açıklandı.

 Hemşirelerden Valya Çervenyaşka’nın da 13 Ağustos Pazartesi günü aynı hastanede ameliyata alınacağı bildirildi.

Bulgaristan’a getirildikten sonra tüm sağlık hizmetleri devlet tarafından karşılanan hemşireler ile Filistinli doktor için düzenlenen yardım kampanyası çerçevesinde açılan banka hesaplarına binlerce avro yatırılırken, her birine birer daire hediye edilmişti.

1155710cookie-checkHemşireler: Libya polisi işkence etti

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.