Her gün 800 İngiliz pasaportu çalınıyor

Her gün 800 İngiliz pasaportunun çalındığı haberi, İngiltere’de panik yarattı. Terör saldırılarından endişe duyan İngiliz yetkililer,  her gün yüzlerce pasaportla kimi dokümanların  kaybolduğunu ve bunların büyük çoğunluğunun suçluların ya da teröristlerin eline geçmiş olabileceğini açıladı.


 


İngiltere suç pazarında baş sıralarda yer alan ‘pasaport kaçakçılığı’ nedeniyle panik yaşayan güvenlik birimleri, çalıntı pasaportların kara borsada  10 bin sterline satıldığını duyurdu. Geçen yıl El- Kaide terör örgütünün üyelerine İngiliz pasaportu satan iki Cezayirli kaçakçı yalanmıştı. Aynı kaçakçılar Amerika’daki 11 Eylül saldırılarından iki hafta sonra İngiltere’nin Leicester kentinde yakalanmış ve 11 yıla mahkum edilmişti.


 


İngiltere Pasaport Servisi  geçtiğimiz yıl, 184,301 pasaportun kayıp olduğunu duyurmuştu. Yetkililer, bu yılın ilk üç ayı itibariyle ise 73, 451 pasaportun kayıp olduğunu belirtti. Zayıf güvenlik önlemlerinin geçen ay, postayla gönderilen pasaportları büroya nakleden ‘Özel Posta’ şirketinin 70 pasaportun kayıp olduğunu duyurmasıyla ortaya çıktığı belirtiliyor.


 


Olaylar üzerine bir açıklama yapan Göçmenlik Bürosu’ndan sorumlu bakan Des Browne,  İngiliz güvenlik sisteminde boşluk olduğunu, hükümetin yasa dışı kimseler tarafından kullanılan pasaportların sayısı hakkında herhangi bir tahminde bulunamayacağını belirtti.


 


Pasaport haricinde kimi ‘seyahat belgeleri’nin de kötü amaçlarla kullanılabileceğini belirten İngiliz yetkililer, geçtiğimiz yıl tam 7985 şüpheli seyahat belgesinin ele geçirildiğini de ekledi.


776370cookie-checkHer gün 800 İngiliz pasaportu çalınıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.