Her iki Viyanalıdan birinin kökeni yabancı

Bayan bakan yaptığı açıklamada Avusturya başkenti Viyana’nın nüfusunun 1.714.142 kişi olduğunu belirtti. Gazeteler tarafından “cesur ama, gecikmiş bir açıklama” olarak değerlendirildiği açıklamada “Her iki Viyanalı’dan birinin anne veya babasından birisinin yurtdışında doğduğu” da dile getirildi.

Avusturya’nın dışında doğmuş olanların birinci sırasında yüzde 49 oranla Sırbistan ve montenegro’nun başı çektiği ve onları ise Türkiye kökenlilerin takip ettiği belirtildi. Türkleri ise üçüncü sırada Alman vatandaşlarının takip ettiği ifade edildi. Sırbistan – Montenegro ve Türkiye’den gelen göçlerin azaldığı belirtilirken, Almanya’dan gelen işgücü göçünün arttığı da açıklamada dile getirildi. Ayrıca Viyana’da 370 bin yabancı insanın yaşadığı da açıklamada duyuruldu.

Ayrıca 2010 yılından beri en fazla yabancının sırasıyla Almanya, Romanya ve Sırbistan – Montenegro ve Romanya’dan geldiği belirtilirken, geçmişten beri Viyana da kullanılan “Gerçek Viyanalı’nın Slav kökenli olduğu” biçimdeki ifadeler gazetelerin yorumlarında dikkat çekti.

Yapılan açıklamada dikkat çeken konulardan birisi ise eğitim ve eğitim düzeyi oldu. Viyana’da yaşayan nüfusun yarısına yakını lise mezunu düzeyinde eğitim almış oldukları belirtilirken, bu oranın 15 ile 19 yaş grubu arasındakilerin eğitim düzeyi ise genel ortalamanın ancak yarısı kadar ve eğitim düzeyinin ise düşük olduğu belirtildi. Göçmen kökenli gençlerin anne babalarının eğitimlerii ile karşılaştırldığında daha eğitimli oldukları “sevindirici bir gelişmedir” denirken, gençlerin yüzde 22’sinin lise mezunu oldukları ve bunun daha da yukarı çekilmesinin zorunluluğuna dikkat çekildi. Ayrıca üçüncü ülkeden gelen göçmen sayısının artmasına rağmen, kadın çalışanlarda bu oranın sürekli düştüğü ifade edildi. Dil sorununun sadece kağıt üzerinde kaldığını da belirten bayan bakan, sorunların çözülmesinde ortak çalışmanın gerekliliği vurgulandı.

Diğer taraftan yabancı nüfusunun artmasına rağmen, onların siyasi yaşamda etkilerinin de sürekli azaldığına dikkat çekildi.

1543170cookie-checkHer iki Viyanalıdan birinin kökeni yabancı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.