Her ilaca kimlik numarası

Beşeri Tıbbi Ürünler Ambalaj ve Etiketleme Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, bugünkü Resmi Gazetede yayımlandı.

Buna göre, ürünün ambalajında ruhsat/izin sahibinin adı ve adresi bulunacak. İstenirse Türkiye’de ruhsatlı bütün ürünlerin ambalajlarında orijin firma amblemi ile ruhsat/izin sahibince yetkili kılınan, ürünü pazarlayan firma ismi veya logosu da bulunabilecek.
Değişiklikle ürün ambalajında artık imalat seri numarası yerine parti numarası yer alacak.
1 Haziran 2009’dan sonra tüm ürünlerde karekod bulunması mecburi olacak. Ancak bu tarihten önce karekodsuz üretilen ve piyasada mevcut olan ürünlerin satışına 31 Aralık 2009 tarihine kadar izin verilecek.

Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürü Mahmut Tokaç, uygulamayla sahte ilacın önlenmesinin amaçlandığını bildirdi.

Tokaç, ”Firmalar ilaçların üzerindeki numaraları bildirecek ve bunlar sisteme girilecek. İlacın numarası sistemde bulunmuyorsa provizyon alınamayacak” diye konuştu.

İlaçların büyük çoğunluğu için uygulamanın 1 Haziran 2009 tarihinde başlayacağını ancak piyasadaki mevcut ürünlerin 2009 yılı sonuna kadar satılabileceğini belirten Tokaç, ”Teknik açıdan karekod uygulamasına geçilmesi zor ürünler için bu süre uzatıldı. Ama bunlar için de mutlaka bir formül bulunacak” ifadesini kullandı.

1182930cookie-checkHer ilaca kimlik numarası

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.