Her mahalleye, iktidara bağımlı bekçi yerleştirilmesinin altındaki gerçek ne?

İstanbul’da bir vatandaşın bekçiler tarafından darp edilmesi, bekçilerin yetkilerinin genişletilmesini öngören yasa teklifini yeniden tartışmaya açtı. CHP’li Emir, “Her mahalleye, iktidara bağımlı bekçiler yerleştirerek polis devletin perçinliyorlar” dedi.

Her mahalleye, iktidara bağımlı bekçi yerleştirilmesinin altındaki gerçek ne?

Çarşı ve mahalle bekçilerine nerdeyse sınırsız yetki tanıyan ve TBMM İçişleri Komisyonu’nda kabul edilen yasa teklifi, önceki gün İstanbul’da yaşananlarla yeniden tartışmaya açıldı. İstanbul Fatih Kocamustafapaşa’da bekçilere üstünü aratmayan bir kişi, bekçiler tarafından darp edilerek yere yatırıldı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nden konuya ilişkin yapılan açıklamada, darp edilen kişinin cebindeki uyuşturucu maddeleri atarak bekçilere mukavemette bulunduğu öne sürüldü.

CHP Milletvekili ve TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi Murat Emir, “Genel Kurul’un önündeki yasa tasarısı geçerse bekçiler adeta polis yetkilerine haiz olacaklar” dedi.

Çarşı ve mahalle bekçilerine kimlik sorabilme yetkisi ile adli görevler verilmesi gibi düzenlemeleri içeren Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanunu Teklifi, 29 Ocak’ta TBMM İçişleri Komisyonu’nda kabul edildi. Bekçilere, aralarında kimlik sorma ve silah kullanma gibi yetkilerin de yer aldığı çok sayıda yetki verilmesinin önü açıldı.

BERABERİNDE BİRÇOK SORUN GETİRECEK

BirGün’den Mustafa Mert Bildircin’in haberine göre, CHP’nin hukukçu Milletvekili Murat Emir, yasa tasarısının kabul edilmesi durumunda bekçilerin polis yetkisine sahip olacağı uyarısında bulundu. Emir, göreve başlatılma biçimleri ve eğitim durumları göz önüne alındığında, bekçilere geniş yetkiler verilmesinin birçok sıkıntıyı beraberinde getirebileceğini söyledi.

İKTİDARIN EMRİNDEKİ KOLLUK KUVVETLERİ

Türkiye’nin adeta bir, “Polis devleti” olduğunun altını çizen Emir, şunları söyledi:

“Polisin yetkileri zaten son derece geniş… Polisler, hem sayısal olarak hem de donanım olarak son derece yeterli. Bekçilik ihtiyacının nereden çıktığını soruşturmak gerekiyor. Şimdi bekçileri tam istedikleri gibi, her şekilde yönlendirebilecekleri, siyasi iktidarın emrindeki kolluk gibi tasarlıyorlar. Daha önce muhtarlara, ‘Mahallenizde olup bitenleri bize haber verin’ demişlerdi. Şimdi her mahalleye iktidara birebir bağımlı bekçileri yerleştirerek, ‘Polis devleti’ni perçinliyorlar.”

BEKÇİLERİN YÜZDE 61’İ LİSE MEZUNU

Emniyet Genel Müdürlüğü, halen görevde olan 21 bin 292 bekçinin yüzde 60,90’unun lise, yüzde 15,91’inin ise yüksekokul mezunu olduğunu açıkladı. EGM, lisans mezunu bekçilerin oranının da yüzde 20 olduğunu bildirdi.

2382140cookie-checkHer mahalleye, iktidara bağımlı bekçi yerleştirilmesinin altındaki gerçek ne?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.