Her yıl 3 milyon kadın sünnet ediliyor

Sünette ölenlerin sayısı  bilinmiyor. 10 ülkeden ise hiç haber alınamıyor.

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü nedeniyle yapılan araştırmaya göre, her yıl 3 milyon kadın sünnet ediliyor. Dünya Sağlık Örgütü adına raporu hazırlayan İsveçli kadın doktor Charlotte  Watts’ın açıklamalarına göre, Mısır ve Etyopya başta olmak üzere Afrika ve Asya’daki 28 ülkede bugüne dek 128 milyon kadın sünnet edildi. Sünnetlerde bugüne dek kaç kadının öldüğü ise bilinmiyor.

Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Günü ilk kez Dominik’te üç kız kardeşin işkence ile öldürülmesinden sonra düzenlenmeye başladı. 25 Kasım 1960 yılında Dominik Cumhuriyeti’ndeki faşist diktatörlük rejimi. Minerva. Maria ve Patria Mirabel adlı üç kız kardeşi işkence yaparak öldürmüştü. 1981 yılından sonra 25 Kasım  bu üç kız kardeşin anısını yaşatmak amacıyla her yıl düzenlenmeye başladı.

Aralarında Brezilya, Etiyopya, Yeni Zelanda, Japonya gibi farklı ülkelerin de bulunduğu farklı ülkelerde yapılan araştırmaya göre kadına yönelik şiddeti zengin- fakir ayırımı gözetmeden  dünyanın her yerinde artarak devam ediyor.Dünya Sağlık Örgütü halen 10 ülkede de kadına yönelik şiddet konusunda bilgi alınamadığını açıkladı. Kadınlar.ABD ve İsveç gibi gelişmiş ülkelerde yüzde 20 oranına, az gelişmiş ülkelerde ise yüzde 70 oranına kadar yükseliyor.

İsveç’teki sağlık kuruluşlarından elde edilen bilgilere göre, çoğunluğu Afrika kökenli bir çok göçmen, bugüne dek bir çok kez Hastane ve sağlık kuruluşlarına başvurarak kızlarını sünnet ettirmek istediklerini bildirdiler.Bu başvuruların reddedilmesi üzerine, bazı göçmenler kızlarını  kendi ülkelerine götürerek  sünnet ettiriyor. Sünnet edilmek istemedikleri için polise sığınan bir çok kız da ailelerinden alınarak korunma evlerine yerleştirildi. Konuya ilişkin haberler İsveç medyasında geniş yer aldı.

1119010cookie-checkHer yıl 3 milyon kadın sünnet ediliyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.