Her yıl 600 bin anne adayı ölüyor

Sağlık Bakanlığı ve Hacettepe Üniversitesi (H.Ü) Nüfus Etütleri Enstitüsü tarafından ortaklaşa yürütülen “Ulusal Anne Ölümleri Çalışması” kamuoyuna tanıtıldı.

H.Ü Nüfus Etütleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sabahat Tezcan, gebelik, doğum ve lohusa dönemlerinde karşılaşılan sıkıntıların, gelişmekte olan ülkelerde 15-49 yaşlarındaki kadınların en önemli ölüm nedenlerini oluşturduğunu dile getirdi.
Prof. Dr. Tezcan, dünyada her yıl 600 bin civarında annenin öldüğünün tahmin edildiğini belirtirken, düşük maliyetli müdahalelerle bu ölümlerin önemli bir kısmının engellenebileceğine dikkati çekti.


Türkiye’de anne ölümlerine ilişkin rutin istatistiklerin yetersiz olduğunu, ulaşılan rakamların ise gerçeğin çok uzağında kaldığını anlatan Prof. Dr. Tezcan, “Ulusal Anne Ölümleri Çalışması” ile Türkiye’deki anne ölüm düzeyi, bölgelere göre ortaya çıkan farklılıklar ve hangi annelerin ölüm riski altında bulunduğuna ilişkin bilgi eksikliğinin giderilmesinin amaçlandığı kaydetti.


Sağlık Bakanlığı Ana-Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Genel Müdürü Dr. Mehmet Rıfat Köse, çalışmayla yılda 700 civarında anne ölümünün tespit edilmesini beklediklerini ifade ederek, bildirilen anne ölümlerinin 2003 yılında 179, 2004 yılında ise 173 olduğunu bildirdi.

721250cookie-checkHer yıl 600 bin anne adayı ölüyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.